hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Fejlesztési adókedvezmény: a beruházás megkezdése

  • adozona.hu

Fejlesztési adókedvezmény igénybevételekor beszámítható-e a beruházás értékébe a korábban megvásárolt telek? – kérdezte az Adózóna olvasója. Pölöskei Pálné adószakértő válaszolt.

A kérdés kokrétan így szólt: "Társaságunk a közeljövőben tervez egy 400 000 000 forintos beruházást, melynek következtében fejlesztési adókedvezményt szeretne igényelni. Középvállalkozásnak minősülő vállalkozás vagyunk, a beruházáshoz már megtörtént a telek vásárlása, viszont a 165/2014. (VII. 17.) Korm. rendelet szerinti kötelezettségünknek: „az adópolitikáért felelős miniszter által vezetett minisztérium honlapján közzétett elektronikus nyomtatványon bejelenti az adópolitikáért felelős miniszternek az 1. mellékletben meghatározott adatokat” nem tettünk még eleget. Ettől függetlenül a telek értéke beszámítható-e a projekt értékébe (hiszen az adásvételi szerződés korábbi lenne, mint a bejelentés), vagy csak a további költségek válhatnak ebbe bevonhatóvá? Mindazonáltal segítségüket kérnénk abban, hogy az 1. számú mellékletben szereplő adatokat hol tudjuk teljesíteni. Kell-e igazgatási szolgáltatási díjat (illetéket) fizetni a bejelentésért? Hogyan kell érteni a júniusban kiadott változást e tekintetben, mennyire számít az, hogy idén vagy jövőre kezdjük el megvalósítani a projektet? Várhatóan a projekt megvalósulásának vége 2025. körül történne meg. Van-e bármilyen kizáró ok az adókedvezmény igénybevételéhez?"

SZAKÉRTŐNK VÁLASZA:

A fejlesztési adókedvezményről szóló 165/2014. (VII. 17.) kormányrendelet (R.) előírása szerint a földterület megvásárlása nem jelenti a beruházás megkezdését, így ez nem akadálya a bejelentés benyújtásának. Ugyanakkor, ha a beruházás megkezdése a földvásárlást követő időpont, akkor a földterület értéke a R. szerint nem tekinthető elszámolható (a támogatás alapjául szolgáló) költségnek.

Az R. 1. számú mellékletében szereplő adatokról elektronikus nyomtatványon lehet bejelentést tenni, amely nyomtatvány ITT érhető el.

A fejlesztési adókedvezmény a társasági adóról és az osztalékadóról szóló 1996. évi LXXXI. törvény (Tao. tv.) előírása szerint a kérelem, bejelentés benyújtásakor hatályos rendelkezéseknek megfelelően vehető igénybe. Ez azt jelenti, hogy a 2019. VII. 24-étől megkezdett beruházásnál elegendő középvállalkozás esetén a jelenértéken 400 millió forint értékű beruházás. A jelenértéket az R. szerint kell számítani. (Ha a beruházást 2025-ben fejezik be, akkor 400 millió forint jelenértékhez folyó áron ennél lényegesen nagyobb összeget kell befektetni.)

Ha jövőre kezdik a beruházást, akkor középvállalkozás jelenértéken 300 millió forint beruházáshoz már igényelhet adókedvezményt.

Igazgatási szolgáltatási díjat a fejlesztési adókedvezmény engedélyezése iránti eljárás kezdeményezéséért fizetendő igazgatási szolgáltatási díjról szóló 50/2002. (XII. 29.) PM rendelet szerint csak engedélyköteles eljárás esetén kell fizetni, amely feltehetően nem áll fenn a kérdéses esetben. Az eljárás a Tao. tv. szerint kis- vagy közepes vállalkozás esetében ugyanis akkor lenne engedélyköteles, ha 

a) a beruházáshoz igényelt összes állami támogatás meghaladja azt az összeget, amelyet ugyanazon településen egy jelenértéken 100 millió eurónak (kb. 32-33 milliárd forint) megfelelő forintösszegű elszámolható költségű beruházás kaphat;

b) kis- és középvállalkozás által a Közép-Magyarország régióban (Pest megye és Budapest) – kivéve a Közép-Magyarország régió 37/2011. (III. 22.) kormányrendeletben meghatározott támogatható településeit – megvalósított beruházáshoz igényelt összes állami támogatás jelenértéken, adózóként meghaladja a 7,5 millió eurónak (kb. 2,5 milliárd forint) megfelelő forintösszeget.

A R. tartalmazza azokat az előírásokat, amelyek kizárják az adókedvezményt. Ilyen például a tényállásváltozás, mulasztási bírság be nem jelentett alkalmazott miatt.

[R. 1. § (1) bekezdés 2. pont, (3) bekezdés d) pont, 4. §, 7. számú melléklet, Tao. tv. 22/B § (1) bekezdés ib) pont, (19) bekezdés]

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink:


Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

TÖBB MINT TÖRVÉNYTÁR!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Áfa levonása

Bunna Erika

adótanácsadó

Webáruház EU-ba tejeszkedne

Bunna Erika

adótanácsadó

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2020 január
H K Sze Cs P Sz V
30 31 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2
hirdetés

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close