hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Ezt megússzák a mikro- és kisvállalkozások

  • adozona.hu

2015-től ismét mentesülnek az innovációs járulék megfizetése alól azok a vállalkozások, amelyek mikro- vagy kisvállalkozásnak minősülnek, de a mentességre való jogosultságot nem az elmúlt években megszokott módon, hanem ismét az egyéni beszámolók alapján kell megállapítani – hívja fel a vállalkozások figyelmet a MAZARS. A vezető adótanácsadó és könyvvizsgáló vállalat szerint ugyanakkor kérdéses a törvényalkotó szándéka, hiszen az innovációs járulékból származó bevételi előirányzat a kedvező változás ellenére magasabb, mint a tavalyi.

Az innovációs járulékkal kapcsolatos szabályok 2015. január 1-jétől új törvénybe (2014. évi LXXVI. törvény a tudományos kutatásról, fejlesztésről és innovációról) kerültek, amely három év után ismét lehetővé teszi, hogy 2015-től az egyéni beszámolójuk alapján mikro- és kisvállalkozásnak minősülő cégek kikerüljenek járulékfizetés kötelezettsége alól, mutat rá a MAZARS legfrissebb összefoglalója.

A jelentésből kiderül, hogy 2012 előtt sem kellett innovációs járulékot fizetni azoknak a vállalatcsoport tagjaként működő cégeknek, amelyek egyéni beszámolójuk alapján mikro- vagy kisvállalkozásoknak minősültek (azaz létszámuk 50 főnél kevesebb és árbevételük vagy mérlegfőösszegük legfeljebb 10 millió euró), de 2012-2014 között a kisvállalkozói minősítést nem egyénileg, hanem a cégcsoport szintjén, konszolidált beszámoló alapján kellett megállapítani, azaz jóval több céget érintett a járulékfizetési kötelezettség.   

„Akik 2012 előtt nem fizettek innovációs járulékot, azok most ismét mentesülhetnek ez alól, ha egyéni szinten továbbra is mikro- vagy kisvállalkozásnak minősülnek. Ha pedig valaki mentesül a járulékfizetési kötelezettség alól, akkor célszerű mielőbb kérelmeznie az innovációsjárulék-előleg mérséklését – tanácsolja Nyári Zsolt, a MAZARS szenior adómenedzsere.

Hozzátette: a mentesítésre vonatkozó szándékot a törvény indokolása nem tartalmazza, így nem tudni, hogy miért kapta vissza a kérdéses adózói kör ezt a kedvezményt.

A szakember felidézte, hogy a 2012-es, előzetes figyelmezetés nélkül bevezetett új szabályozás széles céges kört vont be az adó hatálya alá, amelynek köszönhetően – a NAV adatai szerint –2011-ről 2012-re az innovációs járulékból származó bevételek több mint megkétszereződtek.

„Ennek fényében ellentmondásos, hogy a 2015-re előirányzott innovációsjárulék-bevétel nem csökkent, hanem nőtt 2014-hez képest, és a korábbi éveket jóval meghaladó összegben került a költségvetésben meghatározásra” – tette hozzá.

Olvassa el a témában megjelent korábbi írásunkat is!
Mikro- és kisvállalkozások figyelem! Csökkenthetik közterheiket!

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink


Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST / VIDEÓAJÁNLÓ

Kérdések és válaszok

Fejlesztési tartalék

Nagy Norbert

adószakértő

Elhatárolt veszteség

Pölöskei Pálné

adószakértő

Behajthatatlan követelés 100 ezer forint alatt

Pölöskei Pálné

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2022 május
H K Sze Cs P Sz V
25 26 27 28 29 30 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31 1 2 3 4 5
hirdetÉs