hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Értékvesztést számolt el az adózó, megbírságolták, a Kúria döntött

  • adozona.hu

Tulajdonosi részesedéseire a társasági adórban önrevízióval jelentős értékvesztést számolt el az adózó, amit az adóhatóság nem talált jogszerűnek, ezért bírságot és késedelmi pótlékot szabott ki. A peres ügy a Kúrián kötött ki.

A felperes részesedések megvásárlásával vált több külföldi vállalkozás tulajdonosává.

A 2007. és 2008. évi mérlegbeszámolóit nem határidőben készítette el, hanem jóval a törvényben és a számviteli politikájában meghatározott időponton túl. Ezek elkészítésekor figyelembe vette a mérlegkészítés időpontjáig a részesedések értékvesztése körében tudomására jutott információkat. Külső értékeléseket is készíttetett, azonban nem állt rendelkezésére olyan értékelés, amely a tulajdoni részesedések piaci értékét a mérleg fordulónapjára meghatározta volna. A beszámolók alapján társaságiadó-bevallásait önrevíziózta és jelentős értékvesztést számolt el.

Az adóhatóság vizsgálta az önellenőrzések jogszerűségét és a felperes terhére jelentős összegű adóhiányt, jogkövetkezményként adóbírságot és késedelmi pótlékot írt elő.

Az elsőfokú bíróság a felperes keresetének helyt adott. Jogi álláspontját a perben kirendelt igazságügyi könyvszakértői véleményre alapozta, amely kimondta, hogy „ha a beszámoló később készül el a törvényes határidőnél, akkor is figyelembe kell venni az információkat a könyvvizsgálói vélemény aláírásáig”. Azt elismerte, hogy az információknak a mérleg fordulónapjára kell vonatkozniuk, méghozzá tényekkel alátámasztottan. De álláspontja szerint nem annak van jelentősége, hogy a felperes által az egyes beszámolók elkészítését megelőzően készített belső értékelés vagy beszerzett külső értékelések kifejezetten a beszámolóval érintett mérleg fordulónapra vonatkoztatva készültek-e el, hanem annak, hogy azok a mérleg fordulónapra vonatkozó olyan információt hordoznak-e, melyekből a tulajdoni részesedések könyv szerinti értéke és piaci értéke közötti tartós és jelentős összegű veszteség jellegű különbözetre megalapozottan lehet következtetést levonni.

A jogerős ítélettel szemben az alperes terjesztett elő felülvizsgálati kérelmet a jogerős ítélet hatályon kívül helyezése és a felperes keresetének elutasítása érdekében.

A Kúria az alperes felülvizsgálati kérelmét alaposnak találta, és a jogerős ítéletet hatályon kívül helyezte és a felperes keresetét elutasította.

A teljesség elvére és a megbízható és valós összkép követelményének érvényesülésére hivatkozva kifejtette, hogy az adózónak mindazon gazdasági eseményeket be kell mutatnia mérlegében, amelyek az eszközök és a források értékének alakulására befolyással bírnak, így a mérlegkészítés időpontjáig felmerülő valamennyi, a részesedés értékének alakulására kiható tényt, körülményt számba kell venni. Ugyanakkor hangsúlyozta, hogy a mérleg fordulónapjára vonatkoztatva kell az értékvesztés tényét dokumentálni, így a felperesnek az értékvesztés elszámolását az adott évi fordulónapokra vonatkoztatott adatokkal kellett alátámasztani. (A számvitelről szóló 2000. évi C. törvény 15. (2), (8) bekezdés, 54. § (1), (2) bekezdése.)

Miután ennek dokumentálása részéről nem történt meg, így tévedett az elsőfokú bíróság mikor az alperesi határozat jogszerűtlenségét állapította meg jogerős döntésében.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
Az Adózóna moderálási alapelveit ITT találja.
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Eb-jegyértékesítés – Németország áfa

dr. Juhász Péter

jogász-adószakértő

HÍD Adószakértő és Pénzügyi Tanácsadó Zrt.

Közösségen belüli beszerzés

dr. Bartha László

adójogi szakjogász

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 június
H K Sze Cs P Sz V
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30

Együttműködő partnereink