hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

December 20.: 3 adózási határidő is lejár csütörtökön

  • MTI

December 20-án három adózási határidő is lejár, ami közel 600 ezer céget, vállalkozást érint: ez a határideje az adófeltöltéseknek, az utolsó adóelőleg megfizetésének, és ugyancsak addig lehet az egyszerűsített vállalkozói adót (eva) fizetők körébe bejelentkezni, vagy abból kijelentkezni is - hívja fel a figyelmet a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV).

A kettős könyvvitelt vezető cégeknek a társasági adóelőleget, az evásoknak az eva-előleget 2012. december 20-áig az adóévi várható adó összegére ki kell egészíteniük. Ha a befizetésre (átutalásra) nem kerül sor legalább 90 százalékos mértékben, az adóhatóság mulasztási bírságot szab ki.
   
Az idén először az innovációs járulék fizetésére kötelezetteknek is előlegfeltöltési kötelezettségük van.
   
Az 2012-es adóév utolsó (társasági adó-, eva- és innovációs járulék-) előlegét a feltöltéssel egyidejűleg, december 20-áig kell megfizetni.
   
A cégek, vállalkozások december 20-áig választhatják az evát a 2013-as adóévre. A több mint 70 ezer evás szintén december 20-áig dönthet arról, hogy kilép-e az eva-körből. A határidő jogvesztő, vagyis a késedelmet még igazolási kérelemmel sem lehet kimenteni - figyelmeztet a NAV.
   
A 2012-ben evás adózók, illetve - meghatározott körben - más vállalkozások is választhatnak továbbá az új, speciális adózási módok közül, azaz bejelentkezhetnek a kisadózók tételes adója (kata) vagy a kisvállalati adó (kiva) szerinti adózás hatálya alá, amire december 1. óta van lehetőség.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink


Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Őstermelő közüzemi számla továbbszámlázása

Szarvas Imréné

könyvvizsgáló, adószakértő, könyvelő

Őstermelő mezőgazdasági bérmunka

Szarvas Imréné

könyvvizsgáló, adószakértő, könyvelő

Őstermelő családi gazdaság traktor értékesítés

Szarvas Imréné

könyvvizsgáló, adószakértő, könyvelő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2022 szeptember
H K Sze Cs P Sz V
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 1 2
hirdetÉs