hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Adótúlfizetésből is lehet támogatás

  • adozona.hu

Kérelemre az adótúlfizetést is átutalja az adóhatóság a támogatni kívánt kedvezményezett számlájára – közölte a NAV.

A társasági adóról és az osztalékadóról szóló 1996. évi LXXXI. törvény [Tao. tv.] 24/A § (13) bekezdés d) pontja szerint az adóhatóság – egyéb feltételek teljesülése mellett – akkor teljesíti az adózó rendelkezése szerint felajánlott összeg átutalását a fogadásra jogosult szervezet felé, ha az adózó a társasági adóelőleg-kiegészítési kötelezettségről szóló bevallásában, illetve társasági adóbevallásában fizetendő adóelőlegként, adóként megjelölt összeget megfizette.

Az adózás rendjéről szóló 2003. évi XCII. törvény 43. § (5) bekezdése értelmében, ha az adott adónem tekintetében az adózónak adófizetési kötelezettségét meghaladó összeg áll az adófolyószámlán a rendelkezésére [túlfizetés], az adóhatóság a túlfizetés összegét kérelemre az adózó által megjelölt adószámlára számolja el. Az előzőek szerinti feltétel teljesítése érdekében tehát az adózónak lehetősége van – többek között a társasági adóelőleg terhére tett felajánlása során – a fennálló túlfizetésének a társasági adónem számlára történő átvezetését kérni. Az adóhatósághoz esedékességig – például havonkénti társasági adóelőleg-gyakoriság esetén az adott hónap 20-áig – beérkezett átvezetési kérelem esetén (függetlenül attól, hogy a társasági adónem számlán az átvezetés jóváírásáig az átvezetni kért összegnek megfelelő összegű tartozás mutatkozik) az adóelőleg-fizetési kötelezettség teljesítettnek minősül, így a rendelkező nyilatkozat szerinti felajánlást – az egyéb feltételek fennállása esetén – az adóhatóság a kedvezményezett részére teljesíti.

[NAV Ügyfélkapcsolati és Tájékoztatási Főosztály 2217486778/2015.]

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink:


Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Nyugdíjas egyéni vállalkozó

Széles Imre

tb-szakértő

Nagyker a kiskereskedelmi adóban

Hunyadné Szűts Veronika

igazságügyi adó- és járulékszakértő

Kiskereskedelmi különadónál a kis- és nagykereskedelem szétválasztása

Hunyadné Szűts Veronika

igazságügyi adó- és járulékszakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2020 augusztus
H K Sze Cs P Sz V
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6
hirdetés

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close