hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Adókedvezményeket érintő vhr.-módosítások jelentek meg

  • Pölöskei Pálné okleveles könyvvizsgáló

A 2018 őszén elfogadott adómódosítások között szerepelt az előadóművészeti szervezetek társasági adókedvezménnyel való támogatási lehetőségének megszüntetése, melyhez, továbbá a látványcsapatsport-támogatáshoz, illetve a filmgyártási támogatáshoz kapcsolódóan a december 27-én, a Magyar Közlöny 213. számában kihirdetett kormányrendeletek tartalmaznak előírásokat.

Előadó-művészeti szervezetek támogatása

Az előadó-művészeti szervezetek támogatásával összefüggésben az előadó-művészeti szervezetek támogatását biztosító igazolások kiállításáról, felhasználásáról, a támogatható szervezetek köréről, a támogatás elszámolásának és ellenőrzésének, valamint visszafizetésének szabályairól szóló 440/2015. (XII. 28.) Korm. rendelet (R1) módosításáról és hatályon kívül helyezéséről szóló 317/2018. (XII. 27.) Korm. rendelet tartalmaz előírást.

Az R1 előírja, hogy a társasági adóról és az osztalékadóról szóló 1996. évi LXXXI. törvény (Tao. tv.) alapján nyújtott közvetlen támogatás felhasználása során kizárólag a támogatás időtartama (tárgyév) alatt, az előadó-művészeti szervezetek támogatásáról és sajátos foglalkoztatási szabályairól szóló 2008. évi XCIX. törvényben (Emtv.) meghatározott támogatási célok megvalósítása során felmerült költségek számolhatók el.

Tárgyévnek a tao-támogatás pénzügyi jóváírásának éve tekintendő, azzal, hogy a 2018. év tekintetében a pénzügyi jóváírás határideje 2019. január 15. napja. Ez azt jelenti, hogy – többek között a banki szünetnapok miatt – a legkésőbb 2018. december 31-én átutalt, de csak 2019. januárban (15-éig) jóváírt támogatás még a korábbi előírások szerint felhasználható.

Az Emtv. valójában felhatalmazást tartalmaz a Kormány számára, hogy rendeletben állapítsa meg – többek között – a támogatás felhasználását jelentő költségeket. Ezt az R1 3. számú melléklete tartalmazza.

OLVASSA TOVÁBB cikkünket, hogy megtudja, milyen – előadó-művészeti tevékenységhez kapcsolódó – költségekre fordítható a támogatás, valamint, hogy melyek a látvány-csapatsport támogatásra és a filmgyártás támogatására vonatkozó főbb előírások!

A teljes cikkhez előfizetőink, illetve 14 napos próba-előfizetőink férnek hozzá, ha e-mail-címük és jelszavuk megadásával belépnek az oldalra.

A 2019-es változásokról további cikkeinket itt olvashatja el!


A folytatáshoz előfizetés szükséges.
A teljes cikket előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink olvashatják el! Emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
Az Adózóna moderálási alapelveit ITT találja.
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Pénzforgalmi elszámolás uniós számla

Nagy Norbert

adószakértő

Le nem vonható áfa könyvelése

Nagy Norbert

adószakértő

Termékimportáfa

Nagy Norbert

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 június
H K Sze Cs P Sz V
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30

Együttműködő partnereink