hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Kkv-kedvezmények beruházás, beszerzés és létszámnövelés után

  • Pölöskei Pálné

A kis- és közepes vállalkozások számos kedvezményt érvényesíthetnek a társasági adó rendszerében. Ismertetjük ezek feltételeit, továbbá az esetleges nem-teljesítés esetén alkalmazott szankciókat.

Beruházási adóalap-kedvezmény [Tao törvény 7. § (1) bekezdés zs) pont és (11)-(12) bekezdés, 8. § (1) bekezdés u) pont]

A kedvezményt az adóév utolsó napján kis- és középvállalkozásnak minősülő adózó érvényesítheti, amelynek az adóévben kizárólag magánszemély (és legfeljebb MRP) tulajdonosa van.

A beruházási adóalap-kedvezmény az adózás előtti eredmény csökkentése formában érvényesíthető. A csökkentő tétel lehet 

  • a korábban még használatba nem vett ingatlan adóévi beruházási értéke,
  • a korábban még használatba nem vett, a műszaki berendezések, gépek, járművek közé sorolandó tárgyi eszköz üzembe helyezése érdekében elszámolt adóévi beruházások értéke,
  • az ingatlan bekerülési értékét növelő adóévi felújítás, bővítés, rendeltetés-változtatás, átalakítás értéke,
  • valamint az immateriális javak között az adóévben állományba vett, korábban még használatba nem vett szoftvertermékek felhasználási joga, szellemi termék bekerülési értéke.

Olvassa tovább cikkünket, hogy megtudja, mi szükséges még a kedvezmény érvényesítéséhez, mik a feltételei az értékcsökkenési leírásban, továbbá a létszámnövelés után alkalmazható kedvezményhez!
A teljes cikkhez előfizetőink és az oldalunkon próbaregisztrálók (korlátozott ideig) férnek hozzá, ha email-címük és jelszavuk megadásával belépnek az oldalra.
A kkv-k besorolásáról itt olvashat bővebben!

A folytatáshoz előfizetés szükséges.
A teljes cikket előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink olvashatják el! Emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink


Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Mikrovállalkozás rezsi augusztus 1-jétől

Kneitner Lea

okleveles nemzetközi és igazságügyi adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2022 augusztus
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4
hirdetÉs