hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Adó és számvitel önálló szervezeti egység (üzletág) átruházásakor

  • Pölöskei Pálné okleveles könyvvizsgáló

A társaság részbeni eladása történhet önálló szervezeti egység vagy más néven üzletág átruházása formájában is. A cégeladás adózási és számviteli kérdéseivel foglalkozó írásunkat e témával folytatjuk.

Önálló szervezeti egység: a társasági adóról szóló törvény (Tao) 4. § 28/c pont szerint egy társaság olyan részlegének összes eszköze és kötelezettsége (ideértve a passzív időbeli elhatárolást is), amely részleg szervezeti szempontból független, a hozzá tartozó vagyonnal működni képes egységet képez.

Üzletág
: az áfatörvény szerint a vállalkozásnak olyan működő egysége, amely szervezeti szempontból függetlenül, a hozzá tartozó vagyonnal alkalmas az önálló gazdasági tevékenység tartós folytatására.

Számviteli elszámolás az átadónál

Az értékesítés bevételének elszámolásakor figyelembe kell venni, hogy milyen eszközök tartoznak az üzletághoz, és azoknak mennyi a piaci ára. Ennek figyelembe vételével

♦        a tárgyi eszközök (ingatlanok, gépek, beépített berendezések, egyéb tárgyi eszközök) értékesítésének bevételét egyéb bevételként, a tárgyi eszközök könyv szerinti (nettó) értékét pedig egyéb ráfordításként kell elszámolni (számviteli törvény – Szt. – 77. § (3) bekezdés e) pont),

♦        a vásárolt készletek értékesítésének bevételét nettó árbevételként, a kivezetett könyv szerinti (nyilvántartási) értékét pedig eladott áruk beszerzési értékeként kell elszámolni (Szt. 72. § (1) bekezdés, 81. § (3) bekezdés c) pont, 78. § (5) bekezdés),

♦        a saját termelésű készletek értékesítésének bevételét nettó árbevételként, a kivezetett könyv szerinti (nyilvántartási) értékét pedig saját előállítású készletek állományváltozásaként indokolt elszámolni (Szt. 77. § (3) bekezdés e) pont, 76. § (3) bekezdés).

Az eszközök piaci értékét meghaladó – az átvett kötelezettséggel csökkentett – ellenértéket pedig szintén nettó árbevételként kell elszámolni (Szt. 72. § (1) bekezdés és (4) bekezdés e) pont).

OLVASSA TOVÁBB CIKKÜNKET, amelyből megtudja, mi a számviteli elszámolás menete az átvevőnél, mire kell figyelni a társasági és a helyi adónál, továbbá az áfánál!

A teljes cikkhez előfizetőink, illetve 14 napos próba-előfizetőink férnek hozzá, ha e-mail-címük és jelszavuk megadásával belépnek az oldalra.

A folytatáshoz előfizetés szükséges.
A teljes cikket előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink olvashatják el! Emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink:


Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Tárgyi eszköz

Pölöskei Pálné

adószakértő

Nemleges nyilatkozatú őstermelő szochója

dr. Radics Zsuzsanna

tb-szakértő, jogász

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2021 május
H K Sze Cs P Sz V
26 27 28 29 30 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6
hirdetÉs

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close