A nap kérdése: ingatlan-bérbeadáskor mikor lehet 5 százalékos az értékcsökkenési leírás?

  • adozona.hu

Bérbe adott üzlethelyiség esetén, amelyet a bérlő vendéglátóegységként használ, milyen amortizációs kulcsot alkalmazhat a tulajdonos, bérbeadó? A törvényben van kifejezett utalás arra, hogy bérbe adott ingatlan esetében 5 százalék a kulcs, vagy csak a a 2 százalékos kulcsot lehet alkalmazni? Választhatja ez esetben a társaság az 5 százalékos kulcsot is? – kérdezte olvasónk. Greff Magdolna okleveles adószakértő válaszolt.

A kérdésből nem derül ki, hogy a bérbeadó milyen vállalkozási formában működik (egyéni vállalkozó, adószámos magánszemély, társaság, stb.). Ha feltételezzük, hogy a bérbeadó gazdasági társaság, akkor a társasági adóról szóló törvény 1. számú mellékletének 7. pontja alapján akkor alkalmazhatja az 5 százalékos leírási kulcsot, ha a bérbe adott épület, építmény és ültetvény a bérbeadó kimutatásában szerepel az eszközei között.

Tehát, ha az ingatlan szerepel a társaság eszközei között és az ingatlant bérbeadással hasznosítják, akkor az 5 százalékos kulcs alkalmazható. Ha az ingatlant nem hasznosítják bérbeadással, akkor a leírási kulcs 2 százalék (hosszú élettartamú szerkezetből készült ingatlan esetén). Ha az ingatlan nem szerepel a társaság eszközei között, úgy értékcsökkenés nem számolható el utána.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Kölcsönök beszámítása

dr. Buzády Csongor, LL.M. (Berlin)

ügyvéd, vállalatfinanszírozási szakjogász

Buzády és Udvari Ügyvédi Iroda, partner

Kkv-minősítés

Pölöskei Pálné

adószakértő

EPR cukrászműhelynek

Tüske Zsuzsanna

vámszakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2023 június
H K Sze Cs P Sz V
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 1 2
hirdetÉs