hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

A nap kérdése: energiahatékonysági adókedvezmény igénybe vehető-e bérelt épületen végzett beruházás esetén?

  • adozona.hu

Energiahatékonysági adókedvezmény igénybe vehető-e bérelt épületen végzett beruházás esetén? – kérdezte olvasónk. Erdős Gabriella adószakértő válaszolt.

SZAKÉRTŐNK VÁLASZA

A Tao. törvény értelmében energiahatékonysági célokat szolgáló beruházás, felújítás az energiahatékonyságról szóló törvény szerinti energiahatékonyság növekedését eredményező beruházás, felújítás, amely révén az energiahatékonyságról szóló törvény szerinti végsőenergia-fogyasztás csökkenését eredményező energiamegtakarításra kerül sor. A fogalom nem követeli meg, hogy az ingatlan, amelyen a beruházást végzik, az adózó tulajdonában legyen.

A Tao. törvény 22/E § értelmében az adózó adókedvezményt vehet igénybe energiahatékonysági célokat szolgáló beruházás, felújítás üzembe helyezése és üzemeltetése esetén. Az adókedvezmény akkor vehető igénybe, ha az adózó a beruházás, felújítás részét képező valamennyi eszközt használatba veszi, és ezeket az eszközöket a beruházás, felújítás üzembe helyezését követő legalább öt évig a hatályos, jogerős engedélyben foglaltak szerint üzemelteti, illetve használja.

A számviteli törvény 26. §-ának (2) bekezdése alapján az ingatlanok között kell kimutatni a bérbe vett ingatlanokon végzett és aktivált beruházást.

Amennyiben tehát a bérelt épületen végzett beruházás a számviteli törvény értelmében beruházásnak minősül, azt az adózó használatba veszi és a könyveiben tárgyi eszközként kimutatja, és legalább öt évig használja, akkor az adókedvezményt igénybe veheti, feltéve, hogy az adókedvezmény egyéb feltételei is teljesülnek.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Átalányadós jövedelem után fizetendő szocho

Lepsényi Mária

adószakértő

Kedvezményszabály

Czeglédi Bernadett

munkajogi és társadalombiztosítási szakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2023 szeptember
H K Sze Cs P Sz V
28 29 30 31 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 1