Amit a munkabérelőlegről tudni érdemes: ki fizet, ha eltűnik vagy meghal a munkavállaló?

  • Lepsényi Mária adószakértő

Mi a munkabérelőleg, milyen típusai vannak, milyen adó- és járulékfizetési kötelezettséggel jár munkáltatói, illetve munkavállalói oldalról? Mi van akkor, ha eltűnik a munkabérelőleget felvett munkavállaló vagy ha esetleg elhalálozik? Hogyan alakul ezekben az esetekben az adófizetési kötelezettség? Cikkünkben ezeket a kérdéseket járjuk körbe.

A munka törvénykönyvéről szóló 2012. évi I. törvény (Mt.), és egyéb jogszabályok nem állapítanak meg részletszabályokat a munkabérelőleg-juttatás rendjével kapcsolatosan.

Munkabérelőleg a munkaviszonyra és más hasonló jogviszonyokra (például köztisztviselői jogviszony) tekintettel juttatható, melynek kétféle típusa lehet.  Megkülönböztethetünk a munkavállaló részére kötelező jelleggel jogszabály vagy munkaviszonyra vonatkozó szabály alapján, illetve a munkavállaló kérelmére juttatott munkabérelőleget.

Munkabérelőleg témában további írásokat az Adózóna oldalán itt olvashat.

Szabályzat, kollektív szerződés keretében adott munkabérelőleg

A gyakorlatban a munkabérelőleg nyújtásának rendjét többnyire szabályzatban vagy kollektív szerződésben rendezik a munkáltatók. Ezekben rendelkeznek egyebek mellett arról, hogy a munkáltató milyen feltételekkel biztosítja a munkabérelőleget, illetve a próbaidő alatt nyújtható-e munkabérelőleg vagy sem, vagy például a munkaviszony megszűnése esetén a munkavállaló hogyan és milyen formában köteles visszafizetni az előleget.

OLVASSA TOVÁBB cikkünket, hogy megtudja mi jellemző a kérelemre adott munkabérelőlegre, mikor keletkezik utána adófizetési kötelezettség, illetve milyen következményekkel jár, ha eltűnik a munkabérelőleget felvett munkavállaló, illetve ha elhalálozik!

A folytatáshoz előfizetés szükséges.
A teljes cikket előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink olvashatják el! Emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink


Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST / VIDEÓ

Kérdések és válaszok

Osztalék elengedése

Hunyadné Szűts Veronika

igazságügyi adó- és járulékszakértő

Kölcsön elengedése

Hunyadné Szűts Veronika

igazságügyi adó- és járulékszakértő

Gázolaj-visszatérítés

Lepsényi Mária

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2022 július
H K Sze Cs P Sz V
27 28 29 30 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
hirdetÉs