22 találat a(z) munkabérelőleg cimkére

Kiva, módosító tételek Kérdés

Kft. nyugdíjas munkavállalójaként felvett munkabérelőleg Kérdés

Elhunyt munkavállaló munkabérelőlege Kérdés

Munkabérelőleg Kérdés

Munkabérelőleg: mikor adható adómentesen, és mikor terheli szja és szocho? Cikk

A munkavállalónál előfordulhatnak olyan élethelyzetek, amikor anyagi gondjai enyhítésére nincs más lehetősége, mint hogy előleget kérjen a munkáltatójától a jövőbeni bére terhére. A nyári szabadság előtt gyakran élnek a munkavállalók ezzel a lehetőséggel. Cikkünkben összefoglaljuk a juttatásra vonatkozó szabályokat.

Munkabérelőleg folyósítása, adózása, könyvelése Kérdés

Munkabérelőleg (50 százalékos letíltás esetén) Kérdés

Tisztelt Szakértő! Munkavállalónknak több bírósági végrehajtásból származó letiltás terheli a munkabérét, így a havi összes letiltása eléri a nettó bére 50 százalékát. A munkavállaló munkabérelőleget szeretne felvenni. 1. Van erre ebben az esetben lehetőség? Adhat a munkáltató részére előleget? 2. Amennyiben igen, úgy a munkabérelőleg-levonás az 50 százalék (végrehajtás miatti levonás után megmaradt) nettó bérből lehetséges-e a következő hónapok során? 3. Van-e korlátozás arra vonatkozóan, hogy a munkabérelőleg-levonás után mennyi kifizethető nettó bére kell, hogy maradjon a munkavállalónak? Köszönöm a választ!

Munkabérelőleg kamata, levonása táppénzből Cikk

Le lehet-e vonni a munkabérelőlegből eredő tartozást, ha a dolgozó táppénzen van? Számolható-e rá kamat, ha kicsúszik a törlesztési határidőből? – kérdezte az Adózóna olvasója. Dr. Hajdu-Dudás Mária ügyvéd válaszolt.

Bérelőlegnél munkáltatói korlátok Kérdés

Tisztelt Szakértő! A munkabérelőleggel kapcsolatban mindenhol csak arról lehet olvasni, hogy hogyan adható (maximum a minimálbér ötszöröse, és 6 hónapon belüli visszafizetés), az én kérdésem az volna, hogy a munkáltatóra milyen korlátok vonatkoznak: – Egy évben hányszor kaphat ugyanaz a dolgozó (ha például 3 hónap alatt visszafizeti, a 4.-ben ismét felvehet, és ezt "zsinórban" ismételheti? – Egyidejűleg akár az összes dolgozó is felvehet bérelőleget, ez nincs korlátozva, hogy például a létszám x %-a kehet, vagy az egyidejűleg fennálló kintlévőség nincs valamilyen formában meghatározva? Szíves válaszát várva tisztelettel: Molnár Istvánné munkaügyi ea.

Munkabérelőleg egy évben két alkalommal Kérdés

Tisztelt Szakértő! A munkavállaó januárban igényelt béreleőleget, a 2019. évi minimálbért alapul véve, a maximálisan igényelhető 745 000 forintot. Az előirt 6 hónap alatt ennek visszafizetése megtörtént. Októberben újabb bérelőleg kérelemmel fordult a munkáltatóhoz. A kérdésem az az lenne, hogy a második bérelőlegre is alkalmazható-e a kedvező rendelkezés [Szja-törvény 72. § (4) bekezdés g) pontja?] Köszönettel

Munkabérelőleg Kérdés

Tisztelt Adózóna! Cégünk munkabérelőleget nyújt dolgozóinak, 6 hónapra, adómentesen, melynek összegét a havi bérből vonják majd le. Kérdésünk az lenne, hogy ha a dolgozó egész hónapban táppénzen van, akkor le lehet-e vonni a havi "tartozást"? Ha nem, és kicsúszunk a 6 hónapból, akkor milyen mértékű kamattal kell visszafizetni a dolgozónak a bérelőleget? Illetve lehet-e megállapodást kötni arra az esetre, hogy táppénz esetén a dolgozó vállalja, hogy levonják tőle a havi összeget, vagy azt befizeti a pénztárba? Segítségüket előre is nagyon köszönöm!

Munkabérelőleg levonása, ha felmondunk a dolgozónak Kérdés

Mi a teendő olyan esetben, ha fel szeretnénk mondani a munkavállalónak, de előző hónapban 150 000 Ft munkabérelőleget számfejtettünk számára, amit meg is kapott. Ezt az összeget milyen módon tudjuk levonni tőle? A munkabérelőleget 5 hónapos részletfizetésre kérte.

Levonás munkabérből Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy dolgozó munkabérelőleget vesz fel a munkáltatójától, közben egy bírósági letiltással is rendelkezik. A munkabéréből havonta levonásra kerül a letiltás összege, valamint a munkabérelőleg összege. Közben újabb bírósági letiltási felszólítás érkezik. A kérdésem az, hogy a két letiltás mellett a munkabérelőleg is levonható-e vagy a munkabérelőleget bele kell mint bértartozást számítani a havonta levonható maximum 50 százalékos mértékbe? Azt olvastam, hogy a munkabérelőleg nem letiltás, korlátlanul levonható a bérből, csak nem tudom, hogy jól értelmeztem-e? Köszönöm szépen!

Drága a nyaralás? Így kérhet munkabérelőleget Cikk

A nyári szabadság előtt többen élnek azzal a lehetőséggel, hogy munkabérelőleget kérnek munkáltatójuktól. A munkavállaló kérelmére a munkáltató által folyósított munkabérelőleg – bizonyos kivételektől eltekintve – adójogi szempontból olyan kamatmentes kölcsönnek minősül, amelyre az Szja tv. kamatkedvezményből származó jövedelemre vonatkozó szabályait kell alkalmazni.

Munkabérelőleg pénztárkönyvben Kérdés

Tisztelt Szakértő! Kérném szíves segítségét az alábbi esetben: munkavállaló hitelfelvétel miatt a 2017. október havi munkabérének kifizetését és még plusz munkabérelőleg-igényt is benyújtott a munkáltatójának 2017. október 10-én. A munkáltató a 10. havi munkabért és a kért 105 175 forint munkabérelőleget átutalta a dolgozó bankszámlájára 2017.10.12-én. A kérelem alapján a dolgozó plusz munkabérelőlegének, 105 175 forintnak a visszafizetése december hónapban megtörtént. A pénztárkönyvben hogyan kell ezt helyesen könyvelni? A munkabérelőleg milyen rovatokat érint? A havi '08-as bevallásokban be kell/kellett volna vallani? Köszönöm a segítséget.

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

féltestvér ajándékozási illetéke

Surányi Imréné

okleveles közgazda

Kedvezményezett átalakulás, plusz jegyzett tőke

Pölöskei Pálné

adószakértő

Importáfa

Tüske Zsuzsanna

vámszakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2021 június
H K Sze Cs P Sz V
31 1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 1 2 3 4
hirdetÉs

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close