Ingatlanértékesítésből származó jövedelem bevallása 2024-ben

  • Lepsényi Mária adószakértő
1

Minden esztendőben sok kérdés vetődik fel az ingatlanértékesítésből származó jövedelem megállapításával kapcsolatosan. Miként kell kiszámítani a jövedelem összegét, mi lesz az ingatlan megszerzésének dátuma, milyen költségek érvényesíthetők, mely esetekben lehet adómentes a jövedelem?

Már a 2017. évtől megszűnt a lakó- és más rendeltetésű ingatlanok közötti megkülönböztetés, vagyis 2017. január 1-jétől az ingatlanértékesítésből származó jövedelem esetén a szerzés évét követő évet elsőnek tekintve az 5. évben értékesített ingatlanból származó bevételt az adóbevallásban nem kell szerepeltetni, és utána adót sem kell fizetni.

Ingatlanértékesítéssel kapcsolatos további írásokat az Adózóna oldalán itt olvashat.

Ezt a szabályt kell alkalmazni az ingatlanra vonatkozó vagyoni értékű jog (pl. haszonélvezeti jog) értékesítése esetén is.

OLVASSA TOVÁBB cikkünket, hogy megtudja, az időmúlásával hogy számoljuk a jövedelmet, mi a jövedelem megszerzésének dátuma, milyen költségek érvényesíthetők, illetve milyen esetekben lehet adómentes az ingatlan értékesítése!

A folytatáshoz előfizetés szükséges.
A teljes cikket előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink olvashatják el! Emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Hozzászólások (1)
Ruszin Zsolt

Rejtélyes, hogy ezt miért nem számolja ki a NAV és kínálja be az eSZJA bevallásban.

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Export szolgáltatás mérnöki tevékenység

Bunna Erika

adótanácsadó

Áfabevallás 8. sora

Bunna Erika

adótanácsadó

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 február
H K Sze Cs P Sz V
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 1 2 3