hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Fakitermelés közös erdőben: adózás többlethasználatnál

  • dr. Császár Zoltán adótanácsadó, jogász
1

Osztatlan közös tulajdonban álló erdő esetén gyakori, hogy a tulajdonostársak között többlethasználati megállapodás jön létre, melynek keretében az egyik tulajdonostársat megbízzák az erdőgazdálkodói feladatok ellátásával.

Az erdészeti hatóság az általa rendszeresített többlethasználatiszerződés-minta alapján közös tulajdonban álló erdő esetén a tulajdonosok egyikét a többlethasználati megállapodás alapján erdőgazdálkodóként bejegyzi.

(Erdőgazdálkodói tevékenység osztatlan közös tulajdon esetén – a többlethasználati megállapodás helyett – végezhető a mező- és erdőgazdálkodási földek forgalmáról szóló 2013. évi CXXII. törvénnyel összefüggő egyes rendelkezésekről és átmeneti szabályokról szóló 2013. évi CCXII. törvény 70. § (2) bekezdésében nevesített úgynevezett használati rend kialakításával vagy erdőbirtokossági társulat megalakításával, de jelen cikkünkben ezeket nem érintjük).

A többlethasználati megállapodás is egyfajta speciális használati rend kialakítása, amelynél az egyik tulajdonos a saját tulajdoni hányadát meghaladó mértékben válik jogosulttá a földrészlet használatára.

Az erdőről, az erdő védelméről és az erdőgazdálkodásról szóló 2009. évi XXXVII. törvény (Erdőtv.) 17. § (2) bekezdése értelmében az erdőgazdálkodói jogok és kötelezettségek – a haszonvételi jog gyakorlása kivételével – az erdőgazdálkodót illetik, illetve terhelik. Ennek keretében az erdőgazdálkodó fakitermelésre is jogosult (az erdészeti hatóság felé tett bejelentés alapján). Írásunkban röviden áttekintjük, hogy ez esetben hogyan alakul az adófizetési kötelezettség az erdőgazdálkodónál (többlethasználatra jogosultnál), illetve a többlethasználatba adónál.

OLVASSA TOVÁBB cikkünket, hogy megtudja a többlethasználatba adó és a többlethasználatra jogosult adózására vonatkozó előírásokat!
A folytatáshoz előfizetés szükséges.
A teljes cikket előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink olvashatják el! Emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Hozzászólások (1)
Szabó Nándor

T. Adózóna!
Nem tudik belépni a 14 napos próbaverzióval. Nincs egy tel. szám sehol, segítséget kérek.
Üdv
Szabó Nándor
0630-95-80-483

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Egyéni vállalkozó ingatlanjában házastárs tulajdonszerzése

Hunyadné Szűts Veronika

igazságügyi adó- és járulékszakértő

Külföldről kapott osztalék

Hunyadné Szűts Veronika

igazságügyi adó- és járulékszakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2023 június
H K Sze Cs P Sz V
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 1 2
hirdetÉs