hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Termőföld bérbeadása: amikor adómentes a bevétel, és amikor nem az

  • Lepsényi Mária adószakértő

Mostanában fizetik meg a bérlők a termőföld-tulajdonosoknak a 2020. évi bérleti díjakat. Mikor adómentes a kapott összeg, és mikor kell utána adózni? Ugyan az erre vonatkozó rendelkezések az elmúlt egy évben nem változtak, érdemes újra felidézni az alkalmazandó szabályokat.

Mikor adómentes a bérleti díj?

A termőföld bérbeadásából származó jövedelem adómentességére vonatkozó szabályokat a személyi jövedelemadóról szóló törvény 1. számú mellékletének 9.4. pontja tartalmazza, mely szerint adómentes a termőföld bérbeadásából származó bevétel, ha a termőföld haszonbérbe adása alapjául szolgáló, határozott időre kötött megállapodás (szerződés) alapján a bérlet időtartama az 5 évet eléri. Az adómentesség megállapításakor az írásban megkötött bérleti szerződés időtartama az irányadó.

Ha a mentesség alapjául szolgáló szerződés az adómentesség feltételéül szabott időtartamon belül bármely okból megszűnik – kivéve, ha az a szerződő feleken kívülálló ok miatt következik be, illetve ha a haszonbérleti szerződés azonnali hatályú felmondására kerül sor –, akkor a magánszemély köteles a korábban meg nem fizetett adót késedelmi pótlékkal növelt összegben a szerződés megszűnési éve kötelezettségeként megállapítani, bevallani és megfizetni [szja- törvény 1. számú melléklet  9.4. pont 9.4.2. alpontja].

Ha a föld tulajdonosának személyében változás történik, akkor a változástól függetlenül kell megítélni, hogy a korábbi tulajdonossal megkötött szerződés legalább öt évre szól-e vagy sem. Ha a haszonbérlet időtartama alatt az új tulajdonosnak olyan, már meglévő szerződés alapján teljesítenek kifizetést, amely a törvényi feltételnek megfelelően legalább öt évre szól, akkor az e szerződés alapján kifizetett bérbeadásból származó jövedelem is adómentes. Adóügyi szempontból tehát nincs kihatása annak, ha a haszonbérleti szerződésben megváltozik a földterület tulajdonosa. 

Abban az esetben, ha a haszonbérleti szerződés időtartamát meghosszabbítják, akkor az adómentesség alapjául szolgáló 5 éves időtartamot az eredeti szerződés szerinti időponttól kell vizsgálni (nem új szerződés jön létre, hanem a régi meghosszabbításáról van szó).

A terményben kiadott bérleti díj, a jövedelem bevallására és az adó megfizetésére vonatkozó szabályokról tájékozódjon korábbi cikkünkből! Termőföld bérbeadása utáni adózás

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink


Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Gépjárművezető-oktatás

Lepsényi Mária

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2022 december
H K Sze Cs P Sz V
28 29 30 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31 1
hirdetÉs