hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Személygépkocsi apportba adása

  • adozona.hu
4

Korábban egyéni vállalkozásban elszámolt személygépkocsit egyszemélyes kft.-be apportálnák. Milyen következményei vannak az ügyletnek? Olvasói kérdésekre Nagy Norbert adószakértő válaszolt.

A kérdés részletesen így szólt: Egy egyéni vállalkozó egyszemélyes kft.-t alapít a vállalkozása mellett. Az egyéni vállalkozásában korábban elszámolt személygépkocsit (cégautóadót megfizettük, értékcsökkenést számoltunk el rá) apportként 3 millió jegyzett tőkeként bevitte az egyszemélyes kft.-be. Kérdéseim: 1. Ezt értékesítésként kell kezelnem az egyéni vállalkozásban? Azaz a 3 millió bevételként jön be? 2. Kell áfát fizetni az egyéni vállalkozónak? 3. Milyen bizonylattal vezetem ki a könyvekből ezt a tárgyi eszközt?

SZAKÉRTŐNK VÁLASZA:

Az egyéni vállalkozóról és az egyéni cégről szóló 2009. évi CXV. törvény (Evectv.) 19. § (1) b) pontja alapján az egyéni vállalkozói tevékenységre való jogosultság e törvény erejénél fogva megszűnik, ha az egyéni vállalkozó egyéni céget vagy a 19/C § szerinti korlátolt felelősségű társaságot alapította cégbejegyző határozat jogerőre emelkedésének napját megelőző napon. Ennek megfelelően az egyéni vállalkozás és az általa alapított egyszemélyes kft. nem működhet egyszerre.

Az Evectv. 19/D § (3)–(4) bekezdései értelmében az egyéni vállalkozói tevékenység folytatása céljából alapított gazdasági társaság alapítása az egyéni vállalkozóval szemben fennálló követeléseket nem teszi lejárttá, valamint az egyéni vállalkozó társaság alapítása miatti megszűnés esetén az egyéni vállalkozót megillető, szerződések körében megszerzett jogok a társaságot jogutódként illetik meg, illetve az így vállalt kötelezettségek jogutódként terhelik azt.

Az egyéni vállalkozó az alapítást megelőzően meghatározza, hogy az egyéni vállalkozói minőségében szerzett, az egyéni vállalkozó adónyilvántartásában szereplő vagyontárgyak közül mely vagyontárgyak képezik az alapító egyéni vállalkozó vagyoni hozzájárulását és mely eszközöket és kötelezettségeket adja át az alapítandó korlátolt felelősségű társaságnak.

Az szja-törvény 49/A § (5a) bekezdése értelmében a 49. § (2)–(5) bekezdésében foglaltakat az Evectv. 19/C §-a szerinti kft. alapításával megszűnő egyéni vállalkozó esetében is alkalmazni kell.

Az szja-törvény 49/A § (2) bekezdése értelmében egyéni cég alapítása esetén, tevékenysége megszűnésére tekintettel az egyéni vállalkozó a cégbejegyző határozat jogerőre emelkedésének napját megelőző napra vonatkozóan

a) leltárt készít, valamint nyilvántartásai alapján tételes kimutatást állít össze a követelésekről, nettó értéken a tárgyi eszközökről, nem anyagi javakról – megjelölve az egyéni cég tulajdonába nem pénzbeli hozzájárulásként kerülőket azon az értéken is, amely értéket az egyéni cég alapító okiratában rögzít.

Az egyéni vállalkozói tevékenység megszűnésével kapcsolatos adófizetési kötelezettséget az szja-törvény 10. számú mellékletének II. része alapján, a törvény 49/A § (3)–(5) bekezdésében foglalt rendelkezések figyelembevételével kell megállapítani.

Az szja-törvény 49/A § (4) bekezdése alapján az egyéni vállalkozói tevékenység egyéni cég alapítása miatt történő megszűnése esetén a vállalkozói bevételek és költségek megszűnéssel összefüggő elszámolására irányadó rendelkezést azzal az eltéréssel kell alkalmazni, hogy a leltárban, illetve a tételes kimutatásban feltüntetett, nem pénzbeli hozzájárulásként az egyéni vállalkozó által alapított kft. tulajdonába adott eszköz

♦ alapító okiratban meghatározott értéke vállalkozói bevételnek;

♦ értékcsökkenési leírásként a tulajdonba adásig még el nem számolt, a tárgyi eszközök, nem anyagi javak nyilvántartása szerinti nettó értéke vállalkozói költségnek minősül.

A megszűnés adóévéről szóló adóbevallásában a magánszemélynek az egyéni vállalkozói jogállás megszűnését követően a megszűnés adóévéről szóló adóbevallás benyújtásáig az egyéni cég tulajdonába nem adott követelésre tekintettel befolyt ellenértéket (bevételt) a megszűnés adóévében megszerzett vállalkozói bevételként kell figyelembe vennie.

Az áfatörvény 17. § (1) bekezdése szerint nem áll be a termék értékesítéséhez, szolgáltatás nyújtásához fűződő joghatás, ha az adóalany a terméket, vagyoni értékű jogot nem pénzbeni betétként, hozzájárulásként (apport) bocsátja rendelkezésre, feltéve, hogy az a 18. § (1) és (2) bekezdésében meghatározott feltételek szerint történik. Szintén nem áll be a termék értékesítéséhez, szolgáltatás nyújtásához fűződő joghatás, ha az adóalany jogutódlással szűnik meg, feltéve, hogy az a 18. § (1) és (2) bekezdésében meghatározott feltételek szerint történik.

Jogutódlással történő megszűnésnek kell tekinteni az egyéni vállalkozóról és az egyéni cégről szóló törvény szerinti egyéni vállalkozói tevékenység folytatására való jogosultság – egyéni cég vagy korlátolt felelősségű társaság alapítására tekintettel történő – megszűnését, valamint egyéni cégnek az Evectv. szerinti átalakulását a jogutódlással érintett vagyonelemek tekintetében.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink:


Hozzászólások (4)
N.Norbert

Egyéni vállalkozó az Evectv. 19/C.§ szerint tud csak Kft-t alapítani, apportnálni. Egyéb esetben (ahogy helyesen Ön is megállapította) csak, mint magánszemély tudja ezt megtenni. Ebben az esetben viszont az "egyéni vállalokozás mellett" megjegyzésnek nem sok értelme van.

Ruszin Zsolt

"Egy egyéni vállalkozó egyszemélyes kft.-t alapít a vállalkozása mellett".
MELLETT !!!

Csacsiság volt az Evevtv. 19/C.§-t idekeverni.
A választ át kellene írni. Hiányzik a lektor. De nagyon.

N.Norbert

Kedves Ruszin Zsolt,

Válaszom az Evectv. 19/C.§ -ban foglaltakra vonatkozott, mely esetben az egyéni vállalkozó a vállalkozói tevékenységének folytatására egyszemélyes kft-t alapít. Az Ön által említett "csacsiságot" a tv. 19. § (1) b) pontja egyértelműen jelzi, a megjegyzésem miszerint "Ennek megfelelően az egyéni vállalkozás és az általa alapított egyszemélyes kft. nem működhet egyszerre" is erre vonatkozot.

A megjegyzésem tehát az adott szövegkörnyezetben helytálló, az abból való kiragadását és "túlmagyarázását" viszont nem tartom szakmailag elfogadhatónak.

Üdv.Nagy Norbert

Ruszin Zsolt

Jó lenne nem írni olyan csacsiságokat, hogy "az egyéni vállalkozás és az általa alapított egyszemélyes kft. nem működhet egyszerre". Az egyéni vállalkozás ugyanis nem különül el magánszemélyi mivoltunktól, az csupán azon egy "matrica". A magánszemély alapította a Kft-t és kész. Annyi egyszemélyes Kft-t alapít, amennyit kedve és lehetősége van. Akkor is, ha közben egyéni vállalkozó. Punktum!

Az adójogi kihatás az egyéni vállalkozásban az eszköz kivezetése, mintha értékesítették volna, bár szerintem ez itt nem lesz a vállalkozásban elszámolható költség, mert nincs vállalkozási bevétel se belőle. Azért nem, mert a szerzett értékpapír (üzletrész) nem az egyéni vállalkozás bevétele (akkor sem, ha számlát állít ki róla). Így a költséget a magánszemély figyelembe veheti a szerzett üzletrésszel szemben, de nem csinált (nem csinálhatott) hasznot az ügyleten, mert kétlem, hogy ezen nyerni lehetett volna. Ugye nem egy félmilliós nettó értékű autót apportáltak be 3 mFt értékben?

UI: kellene már a lektori rendszer. Ez az ország egyik legismertebb adózási hírportálja és ellenőrizetlenül mennek ki válaszok.

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Amerikából származó osztalékjövedelem bevallása

Horváthné Szabó Beáta

adószakértő

Szolgalmi jog, értékcsökkenés-kifizetés: szja-kötelezettség

Horváthné Szabó Beáta

adószakértő

Kölcsön, engedményezés – szja

Horváthné Szabó Beáta

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2021 november
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5
hirdetÉs