hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Startupcégben szerzett részesedés adózása 2024-ben: kedvező szabályok megkötésekkel

  • Horváthné Szabó Beáta adószakértő

A magánszemély részére ingyen, vagy piaci érték alatt adott értékpapír ellenértéke fő megközelítésben jogviszonyra tekintettel megszerzett jövedelemnek minősül, kivéve, ha az szja-törvény az adókötelezettség megállapítására vonatkozóan eltérő rendelkezést tartalmaz.

A cégtulajdonosok, munkáltatók számára a jó munkaerő megtalálása mellett a megtartás is fontos szerepet tölt be. A munkavállalók hosszú távú elkötelezettségének megteremtésében külön figyelmet érdemelnek a különféle tulajdonosi érdekeltséget megtestesítő juttatási programok. Ezen programok keretében a munkavállalók, vezető tisztségviselők kft.-üzletrészt, illetve részvénytársaságok esetében részvényt szereznek. Ez lehetővé teszi, hogy az értékpapír tulajdonosa évente osztalékjövedelemben, majd évek múlva, amikor az értékpapírt értékesíti, árfolyamnyereség jogcímen részesedjen a társaság eredményéből.

A magánszemély részére ingyen, vagy piaci érték alatt adott értékpapír ellenértéke fő megközelítésben jogviszonyra tekintettel megszerzett jövedelemnek minősül, kivéve, ha az szja-törvény az adókötelezettség megállapítására vonatkozóan eltérő rendelkezést tartalmaz.

Ilyen rendhagyó szabály lépett életbe 2024. január 1-jén, mely a startupcégekben tevékenykedő magánszemélyek részére teremt kedvező lehetőséget részesedés vagy jog formájában megszerezhető vagyoni érték adózására.

Ezt a kedvező szabályt nem tudja minden társaság alkalmazni, az úgynevezett induló vállalkozásokat kívánja a jogalkotó ezzel helyzetbe hozni.

Induló vállalkozásnak az szja-törvény alkalmazásában az a vállalkozás minősül, amely legfeljebb 5 éve bejegyzett, tőzsdén nem jegyzett mikro- és kisvállalkozás, feltéve, hogy még nem osztott nyereséget, és nem egyesülés vagy szétválás útján jött létre (szja-törvény 3. § 19. pont).

Ez a fogalom a kis- és középvállalkozásokról, fejlődésük támogatásáról szóló 2004. évi XXXIV. törvény szerinti induló vállalkozás fogalmára épül.

OLVASSA TOVÁBB cikkünket, amelyből megtudhatja, ki jogosult ilyen vagyoni értéket szerezni, milyen vagyoni értéket szerezhet, hogyan, és mikor adózik a megszerzett vagyoni érték?

A folytatáshoz előfizetés szükséges.
A teljes cikket előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink olvashatják el! Emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
Az Adózóna moderálási alapelveit ITT találja.
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Lekötött betét kamata

Hunyadné Szűts Veronika

igazságügyi adó- és járulékszakértő

Pótbefizetés II.

Pölöskei Pálné

adószakértő

Autópálya-matrica elszámolása

Lepsényi Mária

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 június
H K Sze Cs P Sz V
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30

Együttműködő partnereink