hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Segélyek adózása: mi adható adómentesen?

  • Surányi Imréné okleveles közgazda

Sokszor feltett kérdés, hogy a cégek, szervezetek adhatnak-e segélyt magánszemélynek adómentesen.

A segély fogalmába beleérthető mindenfajta vissza nem térítendő, pénzben vagy más formában nyújtott segítség, támogatás, adomány, azonban a személyi jövedelemadóról szóló törvény (Szja tv.) az adómentesség szempontjából szűkebben értelmezi a segélyként adott juttatást.

Az állami szociális rendszer keretében, illetve a helyi önkormányzat, továbbá az egyházi jogi személy által nyújtott szociális segély, amelynek mértékét, feltételeit jogszabályok határozzák meg, adómentes (Szja tv. 1. számú melléklet 1.3. pont).

Tippeket szeretne a bérköltség csökkentésére?
Rendelje meg kedvezményesen a Kedvező adózású munkavállalás 2019-ben című kiadványt.
Kiadványunk bemutatja, hogy a jelenlegi jogszabályi környezetben melyek a legkedvezőbb foglalkoztatási formák, és ötleteket ad a juttatások optimalizálásához.
Részletek >>

Más segélyeket a következők szerint lehet adómentesen adni:

Szociális segély

A szociális segély akkor adómentes, ha azt önsegélyező feladatot is vállaló egyesület, önsegélyező egyesület nyújtja. E rendelkezés alkalmazásában önsegélyező feladat ellátásának a Tbj. szerinti ellátásokat kiegészítő juttatások nyújtása minősül.

Szociális segély: a szociálisan rászorulónak pénzben vagy nem pénzben, ellenszolgáltatás nélkül nyújtott, vissza nem térítendő támogatás.

Szociálisan rászoruló: az a magánszemély, akinek (eltartottjainak) létfenntartása oly mértékben veszélyeztetett, hogy azt – vagyoni viszonyára is tekintettel – csak külső segítséggel képes biztosítani. (Szja tv. 3. § 35. és 36. pont; 1. számú melléklet 1.3. pont).

OLVASSA TOVÁBB cikkünket, hogy megtudja, még milyen segélyeket és hogyan lehet adómentesen adni!

A teljes cikkhez előfizetőink, illetve 14 napos próba-előfizetőink férnek hozzá, ha e-mail-címük és jelszavuk megadásával belépnek az oldalra.

A folytatáshoz előfizetés szükséges.
A teljes cikket előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink érhetik el! Emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink:


Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

TÖBB MINT TÖRVÉNYTÁR!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Felmondás a dolgozó részéről

dr. Hajdu-Dudás Mária

ügyvéd

5/2-től eltérő munkarend

dr. Hajdu-Dudás Mária

ügyvéd

Munkaidő kezdete, vége

dr. Hajdu-Dudás Mária

ügyvéd

2019 november
H K Sze Cs P Sz V
28 29 30 31 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 1
hirdetés

Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

X