hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Sajátos osztalékfizetés kft. külföldi tulajdonosának készpénzzel és kölcsönkövetelés engedményezésével

  • adozona.hu

Kft. tulajdonosa dubaji adóilletőségű magánszemély. A cég osztalékfizetési kötelezettségét egyrészt készpénzzel pénztárból, másrészt más céggel, illetve magánszeméllyel (kapcsolt és nem kapcsolt) szemben fennálló kölcsönköveteléseinek tulajdonosra való engedményezésével rendezi. Jövedelemadót nem von le; van-e adózás és könyvelés szempontjából a készpénzkifizetés, illetve az osztalékfizetési kötelezettség és a kölcsönkövetelés összevezetésén kívül egyéb teendője? – kérdezte olvasónk. Antretter Erzsébet, a Niveus Consulting Group Kft. adószakértője válaszolt.

Az említetteken túl a személyi jövedelemadóról szóló 1995. évi CXVII. törvény 7. számú mellékletében foglaltaknak megfelelően kell eljárni, így a magánszemélytől az angol vagy magyar nyelvű illetőségigazolást kötelezően be kell kérni. Amennyiben ez a kifizetéskor rendelkezésre áll, úgy adólevonási kötelezettség nem merül fel (a Magyarország Kormánya és az Egyesült Arab Emírségek Kormánya között a jövedelemadók területén a kettős adóztatás elkerüléséről és az adóztatás kijátszásának megakadályozásáról szóló, Dubajban, 2013. április 30-án aláírt egyezmény kihirdetéséről szóló 2013. évi CLXI. törvény 11. cikke alapján). Ha a külföldi illetőségű magánszemély a kifizetés időpontjáig az illetőségét nem tudja igazolni, az illetőségről írásbeli nyilatkozata is elfogadható. Ha az érintett az illetőségigazolást az adóévi utolsó havi bevallása benyújtásának időpontjáig nem mutatja be, a kifizetéskor le nem vont (a juttatást követően meg nem fizetett) adót a kifizetőnek az adóév utolsó hónapját érintő kötelezettségként kell bevallania és megfizetnie.

Emellett a külföldi illetőségű magánszemélynek a kifizetést megelőzően, szakfordítással ellátott okiratban kell nyilatkoznia arról, hogy a kifizetést illetően haszonhúzónak minősül-e (az említett 2013. évi CLXI. törvény 11. cikke alapján Magyarországon kizárólag a dubaji adóügyi illetőséggel bíró haszonhúzó részére fizetett osztalék nem adóztatható).

Továbbá, a szociális hozzájárulási adóról szóló 2018. évi LII. törvény 1. paragrafus (5) bekezdésének c) pontja és az 5. paragrafus (6) bekezdésének a) pontja alapján a Tbj. (2019. évi CXXII. törvény) szerint külföldinek minősülő személy által megszerzett osztalékjövedelmet adófizetési kötelezettség nem terheli.

Ajánljuk figyelmébe! Az Adózóna válaszol: adóügyi illetőség az Szja tv. szempontjából

A Tbj. 4. paragrafusának 1. és 12. pontjai alapján külföldi az, aki az alábbiak egyikének sem felel meg:

– Magyarország területén a polgárok személyi adatainak és lakcímének nyilvántartásáról szóló 1992. évi LXVI. törvény szerint bejelentett lakóhellyel rendelkező magyar állampolgár, huzamos tartózkodási jogosultsággal rendelkező, valamint menekültként vagy oltalmazottként elismert személy,

– a szabad mozgás és tartózkodás jogával rendelkező személyek beutazásáról és tartózkodásáról szóló törvény hatálya alá tartozó személy (a szabad mozgás és tartózkodás jogával rendelkező személy), aki a szabad mozgás és a három hónapot meghaladó tartózkodás jogát Magyarország területén gyakorolja, és a polgárok személyi adatainak és lakcímének nyilvántartásáról szóló törvény szerint bejelentett lakóhellyel rendelkezik, valamint

– a hontalan.

A teljesség kedvéért szakértőnk megjegyezte, hogy a kölcsönkövetelések engedményezését megelőző időszakra jutó kamatot (amennyiben azt a szerződés alapján felszámítják) a kft.-nél indokolt elszámolni. Könyvelés szempontjából a fent leírtakon kívül más kötelezettségről nincs tudomása, az elszámolások értelemszerűen a megfelelő számviteli bizonylatok alapján történhetnek.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
Az Adózóna moderálási alapelveit ITT találja.
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Alvállalkozó egyéni vállalkozó és munkaviszony

dr. Kéri Ádám

ügyvéd, compliance szakértő

Fiatalkorú családtag beállna dolgozni

dr. Kéri Ádám

ügyvéd, compliance szakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 április
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5

Együttműködő partnereink