Polgármesterek és önkormányzati képviselők költségátalánya – szja-szabályok

  • Lepsényi Mária adószakértő
1

Naponta értesülünk arról, hogy az újonnan megválasztott polgármesterek és önkormányzati képviselők részére a képviselőtestület milyen összegű költségátalányt szavazott meg. Lássuk a vonatkozó szja-szabályokat!

A polgármesterek és képviselők díjazásáról és költségtérítéséről a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CXXXIX. törvény rendelkezik. 

A polgármesteri feladat ellátása a személyi jövedelemadóról szóló 1995. évi CXVII. törvény (Szja tv.) 24. § (1) bekezdésének e) pontja alapján nem önálló tevékenységnek minősül. E tevékenységből származó jövedelmet az Szja tv. 25-27. §-aiban foglaltak szerint kell megállapítani.

A nem önálló tevékenységből származó bevétel egésze jövedelem, kivéve a nem önálló tevékenységre tekintettel költségtérítés címén kapott bevételt, melyből levonható – legfeljebb a költségtérítés címén kapott bevétel mértékéig – a 3. számú melléklet rendelkezései szerint elismert költség.

Az Szja tv. 3. sz. mellékletének I.25. pontja szerint jellemzően előforduló költségnek minősül „az európai parlamenti, az országgyűlési, a helyi önkormányzati képviselői és a nemzetiségi szószólói tevékenységgel összefüggésben megszerzett bevétel esetén, valamint a polgármester költségátalánya esetén az adott tisztséggel összefüggő feladat ellátása érdekében felmerült, a magánszemély nevére kiállított bizonylattal igazolt kiadás – ideértve különösen a lakhatási támogatásra jogosult országgyűlési képviselő vagy nemzetiségi szószóló szállásra fordított kiadását –, valamint az adott tisztséggel összefüggő feladat ellátása érdekében használt tárgyi eszközök átalány-értékcsökkenése.”

Mindez a gyakorlatban azt jelenti, hogy a költségátalány összege után csak akkor nem kell az érintetteknek adózniuk, ha a saját nevükre kiállított számlával tudják igazolni a költségátalány felhasználását. A gyakorlatban ez azt is jelenti, hogy polgármesteri tevékenység ellátása esetén a költségtérítés címén kapott bevétellel szemben a 10 százalék elismert költséghányad nem alkalmazható, mivel az csak az önálló tevékenységet folytató magánszemély jövedelemszámítására vonatkozik.

OLVASSA TOVÁBB cikkünket, hogy megtudja, mit lehet elszámolni számla alapján, valamint, hogy melyek a kiküldetési rendelvény használatára vonatkozó főbb előírások!

A teljes cikkhez előfizetőink, illetve 14 napos próba-előfizetőink férnek hozzá, ha e-mail-címük és jelszavuk megadásával belépnek az oldalra.

A folytatáshoz előfizetés szükséges.
A teljes cikket előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink érhetik el! Emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink:


Hozzászólások (1)
balla12

Az önálló tevékenységből származó jövedelem

16. § *  (1) *  Önálló tevékenység minden olyan tevékenység, amelynek eredményeként a magánszemély bevételhez jut, és amely e törvény szerint nem tartozik a nem önálló tevékenység körébe. Ide tartozik különösen az egyéni vállalkozó, a mezőgazdasági őstermelő, a bérbeadó, a választott könyvvizsgáló tevékenysége, az európai parlamenti, valamint a helyi önkormányzati képviselői tevékenység.

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

TÖBB MINT TÖRVÉNYTÁR!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Áttérési szabályok katára, illetve kivára

Adózóna.hu szerkesztőség

kérdések és válaszok

Külföldi személy magyarországi vagyonkivétje

Horváthné Szabó Beáta

adószakértő

Katás bt.. beltagjának külföldi munkavállalása

Horváthné Szabó Beáta

adószakértő

2019 december
H K Sze Cs P Sz V
25 26 27 28 29 30 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31 1 2 3 4 5
hirdetés

Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

X