hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Polgármesterek és önkormányzati képviselők költségátalánya – szja-szabályok

  • Lepsényi Mária adószakértő
1

Naponta értesülünk arról, hogy az újonnan megválasztott polgármesterek és önkormányzati képviselők részére a képviselőtestület milyen összegű költségátalányt szavazott meg. Lássuk a vonatkozó szja-szabályokat!

A polgármesterek és képviselők díjazásáról és költségtérítéséről a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CXXXIX. törvény rendelkezik. 

A polgármesteri feladat ellátása a személyi jövedelemadóról szóló 1995. évi CXVII. törvény (Szja tv.) 24. § (1) bekezdésének e) pontja alapján nem önálló tevékenységnek minősül. E tevékenységből származó jövedelmet az Szja tv. 25-27. §-aiban foglaltak szerint kell megállapítani.

A nem önálló tevékenységből származó bevétel egésze jövedelem, kivéve a nem önálló tevékenységre tekintettel költségtérítés címén kapott bevételt, melyből levonható – legfeljebb a költségtérítés címén kapott bevétel mértékéig – a 3. számú melléklet rendelkezései szerint elismert költség.

Az Szja tv. 3. sz. mellékletének I.25. pontja szerint jellemzően előforduló költségnek minősül „az európai parlamenti, az országgyűlési, a helyi önkormányzati képviselői és a nemzetiségi szószólói tevékenységgel összefüggésben megszerzett bevétel esetén, valamint a polgármester költségátalánya esetén az adott tisztséggel összefüggő feladat ellátása érdekében felmerült, a magánszemély nevére kiállított bizonylattal igazolt kiadás – ideértve különösen a lakhatási támogatásra jogosult országgyűlési képviselő vagy nemzetiségi szószóló szállásra fordított kiadását –, valamint az adott tisztséggel összefüggő feladat ellátása érdekében használt tárgyi eszközök átalány-értékcsökkenése.”

Mindez a gyakorlatban azt jelenti, hogy a költségátalány összege után csak akkor nem kell az érintetteknek adózniuk, ha a saját nevükre kiállított számlával tudják igazolni a költségátalány felhasználását. A gyakorlatban ez azt is jelenti, hogy polgármesteri tevékenység ellátása esetén a költségtérítés címén kapott bevétellel szemben a 10 százalék elismert költséghányad nem alkalmazható, mivel az csak az önálló tevékenységet folytató magánszemély jövedelemszámítására vonatkozik.

OLVASSA TOVÁBB cikkünket, hogy megtudja, mit lehet elszámolni számla alapján, valamint, hogy melyek a kiküldetési rendelvény használatára vonatkozó főbb előírások!

A teljes cikkhez előfizetőink, illetve 14 napos próba-előfizetőink férnek hozzá, ha e-mail-címük és jelszavuk megadásával belépnek az oldalra.

A folytatáshoz előfizetés szükséges.
A teljes cikket előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink olvashatják el! Emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink:


Hozzászólások (1)
balla12

Az önálló tevékenységből származó jövedelem

16. § *  (1) *  Önálló tevékenység minden olyan tevékenység, amelynek eredményeként a magánszemély bevételhez jut, és amely e törvény szerint nem tartozik a nem önálló tevékenység körébe. Ide tartozik különösen az egyéni vállalkozó, a mezőgazdasági őstermelő, a bérbeadó, a választott könyvvizsgáló tevékenysége, az európai parlamenti, valamint a helyi önkormányzati képviselői tevékenység.

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Átalányadózó adó-, és járulékfizetése

dr. Radics Zsuzsanna

tb-szakértő, jogász

Közösségi értékesítés / áfaregisztráció

Tüske Zsuzsanna

vámszakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2020 július
H K Sze Cs P Sz V
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2
hirdetés

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close