hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Adózás, illeték magánszemélyek közötti ajándékozáskor

  • Surányi Imréné okleveles közgazda

Gyakori kérdés, hogy kell-e adót vagy illetéket fizetni, ha egy magánszemély ajándékot ad egy másik magánszemélynek. Mit kell tudni erről?

A magánszemély részére más magánszemély által ingyenesen vagy kedvezményesen juttatott (fizetett) vagyoni érték, azaz köznapi értelemben ajándék adómentes a személyi jövedelemadóról szóló 1995. évi CXVII. törvény (szja-törvény) 1. számú mellékletének 7.2. pontja alapján. Nem alkalmazható e rendelkezés, ha a juttatás (a fizetés) a magánszemély vagy más által teljesített termékértékesítésre (vagyoni érték átengedésére), szolgáltatásnyújtásra tekintettel vagy azzal összefüggésben történik (így különösen nem adómentes a magánszemély által hálapénz címén megszerzett vagyoni érték).

Ez elsősorban azt jelenti, hogy a jótékonysági célzattal, nyilvánosan, bárki által hozzáférhető módon közzétett felhívás alapján (például internetes felületen keresztül) juttatott adomány, vagy a jeles alkalmakhoz (ünnepekhez, családi eseményekhez, évfordulókhoz) kötődő ajándék után nem kell személyi jövedelemadót fizetni, ha az magánszemélytől ellenérték, ellenszolgáltatás nélkül származik.

Más a helyzet olyan esetben, amikor az egyik fél segít a másik félnek valamely ügylet sikeres lebonyolításában (például az ingatlanának eladásában, amiért az eladási árból meghatározott százalékot kap). Az így kapott összeg nem tekinthető ellenérték nélkül adott juttatásnak, azaz az szja-törvény alkalmazásában nem ajándék, hanem önálló tevékenységből származó bevételnek minősül.

OLVASSA TOVÁBB cikkünket, amelyben részletezzük a szocho-, illetve az illetékkötelezettségre vonatkozó szabályokat is.

A teljes cikkhez előfizetőink, illetve 14 napos próba-előfizetőink férnek hozzá, ha e-mail-címük és jelszavuk megadásával belépnek az oldalra.

A folytatáshoz előfizetés szükséges.
A teljes cikket előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink olvashatják el! Emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink:


Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Egyesület – könyvelés

Pölöskei Pálné

adószakértő

Számlázás

Hunyadné Szűts Veronika

igazságügyi adó- és járulékszakértő

Pénztárgép, számlázás

Hunyadné Szűts Veronika

igazságügyi adó- és járulékszakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2020 július
H K Sze Cs P Sz V
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2
hirdetés

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close