hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Osztalékfizetés magyar cégtől EU-s magánszemélynek

  • adozona.hu

Magyar cég egy olasz magánszemélynek fizetne év közben osztalékelőleget. Szükség van-e elhatárolásra, kell-e szja-t, szochót levonni a kifzetésből – kérdezte olvasónk. Hunyadné Szűts Veronika igazságügyi adó- és járulékszakértő válaszolt.

Magyar cég most szeretne osztalékot fizetni. A 2018. évi beszámoló elfogadásával egyidejűleg nem hozott határozatot osztalékkifizetésről, ezért a felvett összeg 2019. évi osztalékelőleg lesz, így közbenső mérleget kell készíteni. Elegendő a könyvelőprogramból lekérni a július 31-ei állapotot, vagy elhatárolások, átértékelések is kellenek? A közbenső mérleg alapján határozatot kell hozni. Az osztalékfizetés egy olasz magánszemélyt is érintene, esetében nem kell nekünk adót (szja-t és szochót) levonni és bevallani, ha ad egy illetőségigazolást a magánszemély? Milyen adózási szabályok vonatkoznak (forrásadó, egyéb) a külföldi magánszemélynek fizetendő osztalékra?

Ha törvény – osztalékelőleg fizetése feltételeként – közbenső mérleg készítését írja elő, akkor azt a törvény szerinti beszámoló mérlegére vonatkozó szabályok szerint kell elkészíteni. A közbenső mérleget a vállalkozó által meghatározott fordulónapra vonatkozó analitikus és főkönyvi nyilvántartások adatai alapján a mérlegtételeknek az üzleti év végi értékelésére vonatkozó előírások figyelembevételével, eredménykimutatással alátámasztottan, utólag is ellenőrizhető módon kell összeállítani.

Ha a magánszemélynek olyan államban van az illetősége, amellyel Magyarországnak van kettős adóztatást kizáró egyezménye (mint például Olaszország), az egyezményben foglaltak szerint kell az adókötelezettséget meghatározni.

Ha a kifizetés időpontjáig a külföldi magánszemély az illetőségének igazolásához szükséges igazolásokat és nyilatkozatokat csatolja, a kifizetőnek az illetőség államával kötött egyezmény szerinti adót kell levonnia, illetve nem kell adót levonnia, ha az egyezmény szerint a bevétel nem adóztatható Magyarországon.

Az olasz-magyar egyezmény 10. cikkének (1)–(2) bekezdései szerint az osztalék, amelyet az egyik szerződő államban illetőséggel bíró társaság a másik szerződő államban illetőséggel bíró személynek fizet, a másik államban adóztatható. Mindazonáltal ez az osztalék abban a szerződő államban, amelyben az osztalékot fizető társaság illetőséggel bír, ennek az államnak a törvényhozása szerint megadóztatható, de az így megállapított adó az osztalék bruttó összegének 10 százalékát nem haladhatja meg.

A fentiek azt jelentik, hogy az olasz magánszemély osztalékból származó jövedelme Olaszországban adózik, de a magyar államnak az egyezmény értelmében joga van azt 10 százalék mértékig megadóztatni. Ezt aztán a magánszemély beszámíthatja majd az Olaszországban fizetendő adójába. Vagyis az olasz magánszemélytől le kell vonni 10 százalék forrásadót, és be kell vallani a 08-as bevalláson. Szocho nem terheli, mivel nem belföldi.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink:


Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Amerikából származó osztalékjövedelem bevallása

Horváthné Szabó Beáta

adószakértő

Szolgalmi jog, értékcsökkenés-kifizetés: szja-kötelezettség

Horváthné Szabó Beáta

adószakértő

Kölcsön, engedményezés – szja

Horváthné Szabó Beáta

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2021 november
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5
hirdetÉs