hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Nyugdíjbiztosítás: így kell rendelkezni a befizetésekről

  • adozona.hu

Mi szükséges ahhoz, hogy a magánszemély nyugdíjbiztosítási szerződés alapján befizetett összegei utáni előírt részt a NAV átutalja az egyéni számlára? Itt van a NAV tájékoztatója.

A személyi jövedelemadóról szóló 1995. CXVII. törvény (továbbiakban: Szja tv.) 44/C § rendelkezése szerint a magánszemély Magyarországon vagy más EGT-államban letelepedett biztosítóval megkötött nyugdíjbiztosítási szerződése esetén az adóévben az általa befizetett összeg alapján rendelkező nyilatkozatot tehet. A nyugdíjbiztosítási nyilatkozatban a magánszemély által meghatározott összeg átutalását az adóhatóság a magánszemély által megjelölt olyan biztosító pénzforgalmi számlaszámára teljesíti, amelynél a biztosító igazolása szerint történt az adóévben a rendelkezési jogosultságot megalapozó nyugdíjbiztosítási szerződésre befizetés, vagy rendelkezési jogosultságot megalapozó biztosítási szolgáltatás igénybevétele, tekintettel arra, ha több nyugdíjbiztosítási szerződés érintett. A rendelkezési jogosultság gyakorlásához szükséges a biztosító igazolása.

A minta alkalmazása nem kötelező, de a magyar biztosító (ideértve a külföldi biztosító magyarországi fióktelepét vagy leányvállalatát is) által kiadott igazolásnak tartalmaznia kell a kiállító nevét, címét/székhelyét, adószámát, valamint a pénzforgalmi számlaszámát. Emellett fel kell tüntetni az igazoláson a magánszemély nevét, adóazonosító jelét és lakóhelyét. Ezen túlmenően továbbá szerepeltetni kell az igazoláson a magánszemély által az adóévben befizetett, a rendelkezés alapjául szolgáló összeget, valamint a nyugdíjbiztosítási szerződés egyedi azonosító számát/szerződésszámát. 

Az igazolás aláírás nélkül érvénytelen.

A folytatáshoz előfizetés szükséges.
A teljes cikket előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink érhetik el! Emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink:


Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!




További hasznos adózási információk

TÖBB MINT TÖRVÉNYTÁR!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Bérelt ingatlan megvásárlása

Hunyadné Szűts Veronika

igazságügyi adó- és járulékszakértő

Áfaelévülés, kata – készlet

Szipszer Tamás

adószakértő

2019 október
H K Sze Cs P Sz V
30 1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31 1 2 3
hirdetés

Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

X