hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Nyugdíjbiztosítás: így kell rendelkezni a befizetésekről

  • adozona.hu

Mi szükséges ahhoz, hogy a magánszemély nyugdíjbiztosítási szerződés alapján befizetett összegei utáni előírt részt a NAV átutalja az egyéni számlára? Itt van a NAV tájékoztatója.

A személyi jövedelemadóról szóló 1995. CXVII. törvény (továbbiakban: Szja tv.) 44/C § rendelkezése szerint a magánszemély Magyarországon vagy más EGT-államban letelepedett biztosítóval megkötött nyugdíjbiztosítási szerződése esetén az adóévben az általa befizetett összeg alapján rendelkező nyilatkozatot tehet. A nyugdíjbiztosítási nyilatkozatban a magánszemély által meghatározott összeg átutalását az adóhatóság a magánszemély által megjelölt olyan biztosító pénzforgalmi számlaszámára teljesíti, amelynél a biztosító igazolása szerint történt az adóévben a rendelkezési jogosultságot megalapozó nyugdíjbiztosítási szerződésre befizetés, vagy rendelkezési jogosultságot megalapozó biztosítási szolgáltatás igénybevétele, tekintettel arra, ha több nyugdíjbiztosítási szerződés érintett. A rendelkezési jogosultság gyakorlásához szükséges a biztosító igazolása.

A minta alkalmazása nem kötelező, de a magyar biztosító (ideértve a külföldi biztosító magyarországi fióktelepét vagy leányvállalatát is) által kiadott igazolásnak tartalmaznia kell a kiállító nevét, címét/székhelyét, adószámát, valamint a pénzforgalmi számlaszámát. Emellett fel kell tüntetni az igazoláson a magánszemély nevét, adóazonosító jelét és lakóhelyét. Ezen túlmenően továbbá szerepeltetni kell az igazoláson a magánszemély által az adóévben befizetett, a rendelkezés alapjául szolgáló összeget, valamint a nyugdíjbiztosítási szerződés egyedi azonosító számát/szerződésszámát. 

Az igazolás aláírás nélkül érvénytelen.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink:


Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Webhosting számla

dr. Bartha László

adójogi szakjogász

Fordított vagy egyenes adózás?

dr. Bartha László

adójogi szakjogász

Ingatlanértékesítés (új vagy használt?)

dr. Bartha László

adójogi szakjogász

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2020 június
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5
hirdetés

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close