hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Munkahelyi képzések a személyi jövedelemadó rendszerében

  • dr. Juhász Péter, HÍD Adószakértő és Pénzügyi Tanácsadó Zrt.

Gyakran előforduló eset, hogy a vállalkozások – akár saját forrásból, akár állami támogatás felhasználásával – az alkalmazottaknak munkaköri feladataik ellátásához kapcsolódó belső képzést szerveznek. Jellemzően a képzés – technikai és célszerűségi okokból – a vállalkozás egyik telephelyén valósul meg, az oktatási tematika pedig akár több oktatási napot is felölelhet, így azon dolgozók részére, akiknek a munkavégzési helye, illetve lakóhelye nem az oktatással érintett telephely szerinti településen van, az oktatási napokra a munkáltató jellemzően szállást, étkezést biztosít.

Kérdésként merülhet fel, hogy a fentiek szerinti ingyenes juttatások adómentesnek tekinthetőek-e a személyi jövedelemadó (járulékok, szociális hozzájárulási adó, szakképzési hozzájárulás) rendszerében.

A fentiek szerinti nem iskolarendszerű képzések munkáltató általi juttatása mindenképp adómentes a személyi jövedelemadóról szóló 1995. évi CXVII. törvény (Szja tv.) 4. § (2a) bekezdés a) pontja szerint. A kérdéses jogszabályhely értelmében ugyanis nem keletkezik bevétel valamely személy által a tevékenységében közreműködő magánszemély részére biztosított iskolarendszeren kívüli képzés, betanítás kapcsán, még abban az esetben sem, ha e szolgáltatás személyes szükséglet kielégítésére is alkalmas, és a tevékenység hatókörében történő hasznosítás, használat, igénybevétel mellett egyébként az igénybevétel során nem zárható ki a magáncélú hasznosítás, használat, igénybevétel.

A fenti rendelkezést ugyanakkor az adóhatóság jellemzően szűken értelmezi, és úgy tekinti, hogy az nem vonatkozik a képzésekhez kapcsolódó járulékos szolgáltatásokra (például étkezés, szállás, utazás biztosítására), így az oktatáshoz kapcsolódó egyéb ingyenes juttatások adókötelezettségének megítélése problematikusabb lehet.

OLVASSA TOVÁBB cikkünket, hogy megismerje az államháztartási támogatásból megvalósított oktatások technikai lebonyolításához kapcsolódó egyéb juttatásokra vonatkozó szja-szabályokat!
A folytatáshoz előfizetés szükséges.
A teljes cikket előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink olvashatják el! Emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink:


Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Ipa megosztása alapja kivás vállalkozónál

Pölöskei Pálné

adószakértő

Heti munkaidőkeret alkalmazható-e?

dr. Kéri Ádám

ügyvéd, adatvédelmi tisztviselő

Szociális adó

Széles Imre

tb-szakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2021 március
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4
hirdetÉs

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close