Kérdések és válaszok a munkába járási és a hazautazási költségtérítésről

  • adozona.hu

Rendszeresen elő-előjövő téma, hogy mikor jár a dolgozóknak munkába járási, illetve hazautazási költségtérítés. Több olyan esetkör is felmerül, melyeknél nehéz eldönteni, jár-e a térítés vagy sem – írja az Adózóna olvasója. Horváthné Szabó Beáta adószakértő válaszolt a kérdésekre.

A kérdések konkrétan ezek voltak: "1. Egyes dolgozók lakcímkártyáján állandó lakcímként vidéki cím szerepel, azonban nem ott laknak életvitelszerűen. Felnőtt emberekről van szó, a szüleik, testvéreik laknak ott, illetve lehet, hogy ki van adva bérbe a lakás. Ebben az esetben is terheli a munkáltatót a hazautazás költségtérítése? 2. Ha a külföldi munkavállalók szüleiket, testvéreiket látogatják meg odahaza, nekik jár-e adómentesen bármilyen költségtérítés? 3. A vidéki munkavállaló gépkocsival jár, mert úgy sokkal praktikusabb. Jár-e neki gépkocsi-költségtérítés munkába járásra, ha nem sokkal kevesebb az utazási idő, de ő nem kíván menetjegyet és BKV-bérletet vásárolni, mert mindenhova gépkocsival jár? 4. A 10 éven aluli gyermeket nevelőknek automatikusan jár a 60 százalékos költségtérítés, az apának és az anyának is? 5. Praktikusan ezekben az esetekben milyen nyilatkozatot kell kérnünk a dolgozótól, ami minimális visszaélésre ad okot? Hogyan tudja ellenőrizni a nyilatkozat helyességét a munkáltató?"

SZAKÉRTŐNK VÁLASZAI:

1. A munkába járásról szóló 39/2010. kormányrendelet 7. §-a értelmében a munkavállaló a munkába járás címén járó utazási költségtérítés igénybevételével egyidejűleg nyilatkozik a lakóhelyéről és a tartózkodási helyéről, valamint arról, hogy a napi munkába járás a lakóhelyéről vagy a tartózkodási helyéről történik-e. Ennek következtében nem a lakcímkártyán szereplő cím a mérvadó.

Ezzel azonban sajnos vissza lehet élni. Amennyiben a munkavállaló nem a valóságnak megfelelően nyilatkozik, és ezt a munkáltatónak módjában áll bizonyítani, akkor munkajogi következményekkel kell számolni.

Figyelemmel arra, hogy a rendelet értelmében lakóhely annak a lakásnak a címe, amelyben a munkavállaló él, illetve amelyben életvitelszerűen lakik, a rokonokhoz történő hétvégi hazautazást a munkáltató nem köteles finanszírozni.  

2. A külföldi munkavállalók esetében is a lakóhely a mérvadó. Abban az esetben, ha külföldön az állandó lakóhelyüket fenntartják és rendszeresen ott töltik a hétvégét, akkor a hazautazásra vonatkozó térítés a jogszabályban meghatározott mértékben jár a munkavállalónak.

3. A rendelet azokat az eseteket határozza meg, amelyeknél a munkáltató köteles biztosítani a munkavállaló részére a saját gépjárművel történő munkába járást. Ennek ellenére a munkáltató dönthet úgy, hogy „lazít” ezeken a szabályokon és a bérlet, jegy elszámolása helyett hozzájárul a saját autó használatához. Ez nem a munkavállaló, hanem a munkáltató döntése. Sajnos a visszaélések kiszűrése ilyen esetben sem egyszerű.

4. A rendelet nem állít feltételt: ha a szülőknek 10 éven aluli, köznevelési intézményben tanuló gyermeke van, akkor részükre jár a saját gépkocsitérítés, a férjnek és a feleségnek is.

5. Munkajogász bevonásával javaslom a nyilatkozatok elkészítését, pontosan azért, hogy a visszaéléseket a munkáltató vissza tudja szorítani. A nyilatkozatok helyességének ellenőrzése eddigi tapasztalatom szerint igen nagy adminisztrációt igényel és szinte kivitelezhetetlen.
Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink:


Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

hirdetés
NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Külföldön élő vállalkozó magyarországi osztaléka

Horváthné Szabó Beáta

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2020 október
H K Sze Cs P Sz V
28 29 30 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31 1
hirdetés

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close