hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Mit kell tudnia a szőlősgazdának az adózásról?

  • Surányi Imréné okleveles közgazda

Szüretkor a pinceszeren megnyílnak a turistacsalogató alkalmi borkimérések. Kell-e adót fizetni az itt eladott bor után? Egyáltalán, mi minősül termelői borkimérésnek?

A bor jövedékiadó-köteles termék, de a jövedéki adóról szóló 2016. évi LXVIII. törvény (Jöt.) szerint a szőlőbor adókulcsa nulla százalék, illetve adómentes a saját művelésben álló szőlőterületen termelt szőlőből és/vagy legfeljebb az értékesített saját szőlőtermés mennyiségével azonos mennyiségben vásárolt szőlőből a természetes személy által előállított, gazdasági évenként és háztartásonként összesen legfeljebb 1000 liter saját fogyasztásra szánt szőlőbor, valamint a szőlőterülettel nem rendelkező természetes személy által gazdasági évenként és háztartásonként legfeljebb 500 kilogramm vásárolt szőlőből előállított, saját fogyasztásra szánt szőlőbor.

A nem saját fogyasztásra szánt bor előállításához, értékesítéséhez adóraktári (egyszerűsített adóraktári) engedély szükséges, azzal, hogy hordós és kannás kiszerelésben a bor szállítása és értékesítése kizárólag a zárjegy alkalmazásával megengedett.

Ugyanakkor a termelői borkimérésre a zárjegy alkalmazása nem kötelező. Termelői borkimérésnek minősül az egyszerűsített adóraktár engedélyese vagy a kisüzemi bortermelő saját termelésű csendes borának az előállítás helyén vagy az előállító használatában lévő, kereskedelmi törvény szerinti üzletben elvitelre vagy borkóstolás céljából helyben fogyasztásra történő, nem a kereskedelmi törvény szerinti vendéglátás tevékenységnek minősülő értékesítése.

Főszabályként a bor és a szőlőmust az 1995. évi CXVII. törvény (Szja tv.) 6. számú melléklete szerint mezőgazdasági őstermelői termék, így előállítására és értékesítésére – őstermelői igazolvány kiváltásával – alkalmazhatóak a mezőgazdasági őstermelőkre vonatkozó adózási szabályok.

OLVASSA TOVÁBB cikkünket, hogy megtudja, mikor számít az őstermelői tevékenység bevételének a saját gazdaságban termelt szőlőből saját gazdaságban készített szőlőmust, sűrített szőlőmust, szőlőbor értékesítéséből származó bevétel, valamint, hogy mit értünk saját gazdaság alatt!

A teljes cikkhez előfizetőink, illetve 14 napos próba-előfizetőink férnek hozzá, ha e-mail-címük és jelszavuk megadásával belépnek az oldalra.

A folytatáshoz előfizetés szükséges.
A teljes cikket előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink olvashatják el! Emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink:


Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

TÖBB MINT TÖRVÉNYTÁR!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Közösségen belüli értékesítés, fuvar

Bunna Erika

adótanácsadó

Ausztriai egyéni vállalkozó adózása

Horváthné Szabó Beáta

adószakértő

Fogorvos nyugtaadása

Bunna Erika

adótanácsadó

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2020 február
H K Sze Cs P Sz V
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 1
hirdetés

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close