Mit kell tudnia a szőlősgazdának az adózásról?

  • Surányi Imréné okleveles közgazda

Szüretkor a pinceszeren megnyílnak a turistacsalogató alkalmi borkimérések. Kell-e adót fizetni az itt eladott bor után? Egyáltalán, mi minősül termelői borkimérésnek?

A bor jövedékiadó-köteles termék, de a jövedéki adóról szóló 2016. évi LXVIII. törvény (Jöt.) szerint a szőlőbor adókulcsa nulla százalék, illetve adómentes a saját művelésben álló szőlőterületen termelt szőlőből és/vagy legfeljebb az értékesített saját szőlőtermés mennyiségével azonos mennyiségben vásárolt szőlőből a természetes személy által előállított, gazdasági évenként és háztartásonként összesen legfeljebb 1000 liter saját fogyasztásra szánt szőlőbor, valamint a szőlőterülettel nem rendelkező természetes személy által gazdasági évenként és háztartásonként legfeljebb 500 kilogramm vásárolt szőlőből előállított, saját fogyasztásra szánt szőlőbor.

A nem saját fogyasztásra szánt bor előállításához, értékesítéséhez adóraktári (egyszerűsített adóraktári) engedély szükséges, azzal, hogy hordós és kannás kiszerelésben a bor szállítása és értékesítése kizárólag a zárjegy alkalmazásával megengedett.

Ugyanakkor a termelői borkimérésre a zárjegy alkalmazása nem kötelező. Termelői borkimérésnek minősül az egyszerűsített adóraktár engedélyese vagy a kisüzemi bortermelő saját termelésű csendes borának az előállítás helyén vagy az előállító használatában lévő, kereskedelmi törvény szerinti üzletben elvitelre vagy borkóstolás céljából helyben fogyasztásra történő, nem a kereskedelmi törvény szerinti vendéglátás tevékenységnek minősülő értékesítése.

Főszabályként a bor és a szőlőmust az 1995. évi CXVII. törvény (Szja tv.) 6. számú melléklete szerint mezőgazdasági őstermelői termék, így előállítására és értékesítésére – őstermelői igazolvány kiváltásával – alkalmazhatóak a mezőgazdasági őstermelőkre vonatkozó adózási szabályok.

OLVASSA TOVÁBB cikkünket, hogy megtudja, mikor számít az őstermelői tevékenység bevételének a saját gazdaságban termelt szőlőből saját gazdaságban készített szőlőmust, sűrített szőlőmust, szőlőbor értékesítéséből származó bevétel, valamint, hogy mit értünk saját gazdaság alatt!

A teljes cikkhez előfizetőink, illetve 14 napos próba-előfizetőink férnek hozzá, ha e-mail-címük és jelszavuk megadásával belépnek az oldalra.

A folytatáshoz előfizetés szükséges.
A teljes cikket előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink érhetik el! Emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink:


Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

TÖBB MINT TÖRVÉNYTÁR!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Munkajog, kiszervezés

dr. Hajdu-Dudás Mária

ügyvéd

Beolvadást követően kapott számla

Hunyadné Szűts Veronika

igazságügyi adó- és járulékszakértő

Kártalanítás

Hunyadné Szűts Veronika

igazságügyi adó- és járulékszakértő

2019 október
H K Sze Cs P Sz V
30 1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31 1 2 3
hirdetés

Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

X