hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Mit kell tudni a területalapú támogatásról?

  • Lepsényi Mária adószakértő

A napokban volt olvasható, hogy az uniós és hazai jogszabályi előírásoknak megfelelően 2019. október 16-án a Magyar Államkincstár megkezdte a 2019. évi egységes kérelmekkel (területalapú támogatások) kapcsolatos kifizetések teljesítését.

Területalapú támogatásnak az Európai Mezőgazdasági Orientációs és Garancia Alap Garancia Részlegéből finanszírozott területalapú támogatás és annak nemzeti támogatásból történő kiegészítése minősül. Ez azt is jelenti, hogy az Szja tv. rendelkezése szerint a területalapú támogatás nem minősül költségek fedezetére vagy fejlesztési célra folyósított támogatásnak (3. § 28.pont).

A területalapú támogatás összegét a folyósítás évében kell bevételnek tekinteni, amely folyósítás egyben kötelezettségeket is ró a magánszemélyre. Amennyiben a támogatás összegét a magánszemély köteles lenne visszafizetni, akkor a visszafizetés évében kell a bevételét csökkentenie a visszafizetett összeggel.

Gyakori kérdés, hogy e támogatás összegéből lehet-e földet vásárolni és a vételárnak a támogatásból fedezett részét a költségek között el lehet-e számolni.

A területalapú támogatás termőföld vásárlására nem fordítható, mivel azt a már meglévő földterületre tekintettel kapja a magánszemély és annak jogszerű felhasználása a föld megművelésére vagy a tevékenységgel kapcsolatos kiadásokra fordítható, még akkor is, ha az részben magáncélt is szolgál.

OLVASSA TOVÁBB cikkünket, hogy megtudja a nem őstermelő számára folyósított területalapú támogatás elszámolására, a bevételi értékhatár emelkedésére, a támogatás felhasználására és nyilvántartására vonatkozó főbb előírásokat!

A teljes cikkhez előfizetőink, illetve 14 napos próba-előfizetőink férnek hozzá, ha e-mail-címük és jelszavuk megadásával belépnek az oldalra.


A folytatáshoz előfizetés szükséges.
A teljes cikket előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink olvashatják el! Emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink:


Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

TÖBB MINT TÖRVÉNYTÁR!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Szerb állampolgár adóztatása és járulékfizetése

dr. Radics Zsuzsanna

tb-szakértő, jogász

Osztalék kivás cég tagjánál

dr. Radics Zsuzsanna

tb-szakértő, jogász

Szocho

dr. Radics Zsuzsanna

tb-szakértő, jogász

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2020 május
H K Sze Cs P Sz V
27 28 29 30 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
hirdetés

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close