hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Mi fán terem az adóügyi illetőség?

  • Surányi Imréné okleveles közgazda

Az adóügyi illetőség (a továbbiakban illetőség) a magánszemélyek országhatáron átnyúló jövedelemszerzésével összefüggő adózási ismeretek szürke zónájába szorult fogalom. Cikkünk rávilágít a legfontosabb tudnivalókra.

Mindenekelőtt el kell eloszlatni azt a tévhitet, hogy ha valaki külföldről jut jövedelemhez, vagy ha egy magyar cég, szervezet külföldinek fizet, az érintett eldöntheti, hol adózzon. Ez nem ilyen egyszerű, mert az adóztatás helyét részint az adózásra (jellemzően a kettős adóztatás elkerülésére) vonatkozó nemzetközi szerződések, részint a személyi jövedelemadóról szóló törvény (szja-törvény) előírásai határozzák meg.

Hüvelykujjszabály

Az szja-törvény alapelve egyebek mellett, hogy

– a Magyarországon belföldi illetőségű magánszemély adókötelezettsége teljes körű, azaz – a jövedelemszerzés helyétől függetlenül – összes bevételére kiterjed, míg a külföldi illetőségű magánszemély adókötelezettsége kizárólag a jövedelemszerzés helye szerint belföldről származó, vagy egyébként nemzetközi szerződés vagy viszonosság alapján a Magyarországon adóztatható bevételére terjed ki (korlátozott adókötelezettség);

– ha törvénnyel vagy kormányrendelettel kihirdetett nemzetközi szerződés eltérő előírást tartalmaz, a nemzetközi szerződés előírását kell alkalmazni.

Tehát, ha valakinek a magyarországi jövedelme mellett más országból származó jövedelme (is) van, nem választhatja meg, hogy utána hol fizessen adót, hanem mindenekelőtt tisztázni kell az illetőségét.

OLVASSA TOVÁBB cikkünket, amelyből megtudhatja, mely szabályok mentén, hogyan kell meghatározni az adóügyi illetőséget.

A teljes cikkhez előfizetőink, illetve 14 napos próba-előfizetőink férnek hozzá, ha e-mail-címük és jelszavuk megadásával belépnek az oldalra.

A folytatáshoz előfizetés szükséges.
A teljes cikket előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink olvashatják el! Emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink:


Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Harmadik országbeli magányszemélynek történő számlázás

dr. Bartha László

adójogi szakjogász

Nyugdíjkorhasár előtti kereset

Winkler Róbert

nyugdíjszakértő

Hipa – kiva

Dr. Császár Zoltán

adótanácsadó, jogász

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2020 szeptember
H K Sze Cs P Sz V
31 1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 1 2 3 4
hirdetés

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close