hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Melyik napi árfolyamot alkalmazza az egyéni vállalkozó?

  • adozona.hu

Egyéni vállalkozó, aki előzőleg bejelentette az MNB-árfolyam használatát, az euróban vezetett bankszámláján a bankköltséget, kamatot a terhelés napján lévő MNB-árfolyamon számítja át és könyveli, vagy választhatja, hogy a megelőző hónap 15. napján érvényes árfolyammal könyveli a tárgyhónapban felmerült összes ilyen kiadását? – kérdezte olvasónk. Sinka Júlia, adó- és könyvviteli tanácsadó szakértőnk válaszolt.

Az egyéni vállalkozók számára az szja-törvény 6. paragrafusa az irányadó a kérdésben. Ennek idén januártól hatályos (2a) bekezdése speciális előírást tartalmaz azon egyéni vállalkozók számára, akik áfafizetésre kötelezettek. Eszerint a külföldi pénznemben kifejezett bevételeit és kiadásait azon az árfolyamon kell forintra átszámítania, amelyet az áfatörvény vonatkozó rendelkezései (80-81. paragrafusa) alapján az áfa alapjának számítása során is alkalmaz.

Ez az előírás kötelező a vállalkozó számára, nem csak választható lehetőség. Az szja-törvény e tekintetben nem tesz különbséget az adott költségek típusa közt, így a tevékenység érdekében fizetett banki költségeket is ezen az árfolyamon kell forintosítani.

Fontos, hogy az átszámítás során figyelni kell az áfatörvény hivatkozott rendelkezéseiben meghatározott időpontokra, azaz arra, mely napi árfolyamokat kell alkalmaznia a vállalkozónak. Ez szokatlan az egyéni vállalkozók számára, mert ők pénzforgalmi szemléletben könyvelnek.

Ennek ellenére (az szja-törvény ezzel ellentétes rendelkezésének hiányában) akkor is az áfatörvény szerinti árfolyamot kell figyelembe venniük, ha az nem egyezik meg a bevétel, illetve a kiadás pénzügyi teljesítése napján érvényes árfolyammal.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink:


Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!




További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2020 szeptember
H K Sze Cs P Sz V
31 1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 1 2 3 4
hirdetés

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close