hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Már csak néhány napig lehet adómentesen végtörleszteni

  • Adózóna

Csak december 31-ig lesz folyósítható adómentesen a munkáltató végtörlesztési támogatása. Közeleg a december 30-i bejelentési határidő, amelynél azért figyelni kell, hogy nem december 31-e, hanem 30-a.

Lehetséges, hogy a munkáltatók csak 2011. december 31-ig folyósíthatnák adómentesen a végtörlesztési támogatást. Kormány és a Magyar Bankszövetség között 2011 . december 15-én megkötött megállapodás végrehajtására benyújtották az Országgyűlésnek azt a törvényjavaslatot . Ez, mint a Fairconto Zrt. Heti Online hírlevelében olvasható előrehozza a munkáltatók által december 31-ig adható max. 7,5 millió forintos adómentes munkáltatói támogatás folyósításának határidejét  az eddigi szabályok szerint érvényes 2012. február 28-ról 2011. december 31-re.

A javaslat az Szja tv-t a 2011. évre vonatkozóan új átmeneti rendelkezéssel egészíti ki, amely szerint a végtörlesztéshez a munkáltató által adott kölcsön és vissza nem térítendő támogatás csak akkor adómentes, ha a kölcsön, illetve a támogatás folyósítása 2011. december 31-ig megtörténik. A módosító törvény hatálybalépést követően az adómentesség alkalmazásának feltétele továbbá, hogy az említett juttatások semmilyen előrehozott juttatást nem valósítnak meg, így például nem érinthetik a későbbi évek cafetéria juttatásait sem.

A javaslat 2012 . január 1-jétől hatályon kívül helyezi az Szja tv. 72. § (4) bekezdés o) pontját (kamatmentes munkáltatói kölcsön), illetve az 1 . számú melléklet 2 .8. pontját (vissza nem térítendő támogatás) .

Tehát, ha ezt a törvényjavaslatot elfogadják, a munkáltatók csak 2011. december 31-ig folyósíthatják a támogatást.

Lesz, ami lesz, de úgy tűnik, hogy az évből még visszalevő egy hétben a munkáltatói támogatásokat is, illetve ezzel már a végtörlesztés fizetését is le kellene zárni.
Megdöbbentő fejlemény az új végtörlesztési kedvezmények eltörlése és vélhetően az Alaptörvénybe ütközik, hiszen az államháztartási szabályok szerint adókedvezmény rövidítését nem lehet 30 napon belül alkalmaztatni. Miután a szabály a személyes mozgásteret is korlátozza, így az Alkotmánybíróság utólag beavatkozhat az ilyen szabályba és a határidőn túli törlesztést így nem fenyegetné az adókötelessé tétel.
A folytatáshoz előfizetés szükséges.
A teljes cikket előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink érhetik el! Emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink:


Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

TÖBB MINT TÖRVÉNYTÁR!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Közvetítés vagy utazási iroda

Nagy Norbert

adószakértő

Angol áfa – kérdések

Nagy Norbert

adószakértő

Alpolgármester végkielégítése

dr. Kéri Ádám

ügyvéd, adatvédelmi tisztviselő

2019 október
H K Sze Cs P Sz V
30 1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31 1 2 3
hirdetés

Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

X