hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Magánszemély üzletrészeladása részletfizetéssel

  • Surányi Imréné okleveles közgazda

Hogyan kell adózni, ha magánszemély kft.-tag úgy adja el az üzletrészét, hogy a vevő részletekben fizeti meg a vételárat? Cikkünk ismerteti a szabályokat.

Üzletrész átruházása esetén a személyi jövedelemadóról szóló törvény (szja-törvény) fő szabálya szerint a vételárnak az a része, amely meghaladja az üzletrész megszerzésére fordított érték és az esetlege járulékos költségek (például ügyvédi munkadíj) együttes összegét árfolyamnyereségből származó jövedelemnek minősül [szja-törvény 67. § (1) bekezdés], amely után a magánszemélyt 15 százalék személyi jövedelemadó (szja) és meghatározott mértékig 15,5 százalék szociális hozzájárulási adó (szocho) terheli.

Az árfolyamnyereséget a megállapodás szerinti ellenértékből az átruházásáról szóló szerződés keltének napjára (az akkor ismert körülmények, dokumentumok figyelembe vételéve) kell megállapítani [szja-törvény 67. § (3) bekezdés]. Ugyanakkor az így megállapított jövedelem után az adókötelezettség nem a szerződéskötéskor, hanem a vételár tényleges megfizetésének napján keletkezik, mégpedig, ha a megfizetés több részletben történik, azt kell feltételezni, hogy az eladó magánszemély az árfolyamnyereséget a részletnek a teljes várható bevételhez viszonyított arányában szerezte meg [szja-törvény 67. § (4) bekezdés].

OLVASSA TOVÁBB CIKKÜNKET, amelyből megtudja, hogy mi az eljárás, ha a vevő jogi személy, illetve ha magánszemély!

A folytatáshoz előfizetés szükséges.
A teljes cikket előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink olvashatják el! Emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink:


Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Számvitel, adózás

Hunyadné Szűts Veronika

igazságügyi adó- és járulékszakértő

Ez engem is érdekel Ez engem is érdekel

Üzletrész

Hunyadné Szűts Veronika

igazságügyi adó- és járulékszakértő

Ez engem is érdekel Ez engem is érdekel

Katáról átalányadóra

Szipszer Tamás

adószakértő

Ez engem is érdekel Ez engem is érdekel

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2021 január
H K Sze Cs P Sz V
28 29 30 31 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
hirdetÉs

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close