hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Lakásfelújítás lakhatásért cserébe: hogyan adózik a bérbeadó?

  • Lepsényi Mária adószakértő

A megemelkedett albérletárak miatt gyakran előfordul, hogy a leendő bérlő – a bérbeadó beleegyezésével – a lerobbant, de bérbe venni kívánt lakást felújítja a maga ízlése szerint, amennyiben hosszabb távon szeretné azt bérelni. Felmerül a kérdés, hogy a felújításra fordított összeget hogyan lehet betudni az albérleti díj összegébe, s ha a felújítási költség meghaladja az éves bérleti díjat, akkor a többletösszeg után mikor kell adóznia a bérbeadónak?

A személyi jövedelemadóról szóló 1995. évi CXVII. törvény (szja-törvény) értelmében a bérbeadói tevékenység önálló tevékenységnek minősül és ebből következően a bérbeadásból származó bevétel is önálló tevékenységből származó jövedelmet keletkeztet. Az szja-törvény 16. paragrafusának (3) bekezdése értelmében bérbeadási tevékenységből származó bevétel minden olyan bevétel, amelyet a magánszemély e tevékenységével összefüggésben vagy egyébként az e tevékenysége alapjául szolgáló jogviszonyára tekintettel megszerez.

Amikor nagyobb kiadásról van szó, felmerül a kérdés, hogy a felújításra fordított összeget hogyan lehet betudni az albérleti díjba? Kérdés lehet az is, hogy ha a felújítási költség meghaladja az éves bérleti díjat, akkor a bérbeadónak mikor kell adóznia az éves bérleti díjat meghaladó összeg után, azaz leadózható-e éves bontásban a bérleti díj?

Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy ha a bérlő felújítja a bérelt lakást, akkor a bérbeadó természetben kapja meg a bevételét, ami nem feltétlenül jelent jövedelmet, mivel az általa igazolt és elismert költségek a bevétel összegéből levonhatók, amennyiben a jövedelemszámításkor nem az igazolás nélkül elszámolható 10 százalék költséghányad levonását, hanem a tételes költségelszámolást választja. Ilyen költség lehet például a lakás beszerzési árának figyelembevételével az értékcsökkenési leírás elszámolása.

Az szja-törvény 9. paragrafus (2) bekezdésének b) pontja értelmében a bevétel megszerzésének időpontja „dolog, értékpapír, váltó, csekk és más okirat esetében a tulajdonjog megszerzésének napja vagy – ha ez a korábbi időpont – az a nap, amelyen azt a magánszemély vagy javára más személy birtokba vette”.

Mindez azt jelenti, hogy a magánszemély a bevételt a felújítás befejezésének napján szerzi meg. Ezen időpontban a teljes bevételt megszerzettnek kell tekinteni, azaz az adókötelezettség is ekkor keletkezik.

A leírtak egyben azt is jelentik, hogy adózási szempontból nincs lehetőség a bevételt a bérbeadás éveire elosztva figyelembe venni.

A magánszemélyt a jövedelme után a tárgy negyedévet követően adóelőleg fizetési kötelezettség is terhel, a jövedelme után 15 százalék személyi jövedelemadót kell fizetnie.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink


Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST / VIDEÓAJÁNLÓ

Kérdések és válaszok

Földterület értékesítése esetén tárgyi eszközökből való kivezetés napja

Szarvas Imréné

könyvvizsgáló, adószakértő, könyvelő

Étteremfoglaló áfája

Bunna Erika

adótanácsadó

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2022 május
H K Sze Cs P Sz V
25 26 27 28 29 30 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31 1 2 3 4 5
hirdetÉs