Lakásfelújítás lakhatásért cserébe: hogyan adózik a bérbeadó?

  • Lepsényi Mária adószakértő

A megemelkedett albérletárak miatt gyakran előfordul, hogy a leendő bérlő – a bérbeadó beleegyezésével – a lerobbant, de bérbe venni kívánt lakást felújítja a maga ízlése szerint, amennyiben hosszabb távon szeretné azt bérelni. Felmerül a kérdés, hogy a felújításra fordított összeget hogyan lehet betudni az albérleti díj összegébe, s ha a felújítási költség meghaladja az éves bérleti díjat, akkor a többletösszeg után mikor kell adóznia a bérbeadónak?

A személyi jövedelemadóról szóló 1995. évi CXVII. törvény (szja-törvény) értelmében a bérbeadói tevékenység önálló tevékenységnek minősül és ebből következően a bérbeadásból származó bevétel is önálló tevékenységből származó jövedelmet keletkeztet. Az szja-törvény 16. paragrafusának (3) bekezdése értelmében bérbeadási tevékenységből származó bevétel minden olyan bevétel, amelyet a magánszemély e tevékenységével összefüggésben vagy egyébként az e tevékenysége alapjául szolgáló jogviszonyára tekintettel megszerez.

Amikor nagyobb kiadásról van szó, felmerül a kérdés, hogy a felújításra fordított összeget hogyan lehet betudni az albérleti díjba? Kérdés lehet az is, hogy ha a felújítási költség meghaladja az éves bérleti díjat, akkor a bérbeadónak mikor kell adóznia az éves bérleti díjat meghaladó összeg után, azaz leadózható-e éves bontásban a bérleti díj?

Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy ha a bérlő felújítja a bérelt lakást, akkor a bérbeadó természetben kapja meg a bevételét, ami nem feltétlenül jelent jövedelmet, mivel az általa igazolt és elismert költségek a bevétel összegéből levonhatók, amennyiben a jövedelemszámításkor nem az igazolás nélkül elszámolható 10 százalék költséghányad levonását, hanem a tételes költségelszámolást választja. Ilyen költség lehet például a lakás beszerzési árának figyelembevételével az értékcsökkenési leírás elszámolása.

Az szja-törvény 9. paragrafus (2) bekezdésének b) pontja értelmében a bevétel megszerzésének időpontja „dolog, értékpapír, váltó, csekk és más okirat esetében a tulajdonjog megszerzésének napja vagy – ha ez a korábbi időpont – az a nap, amelyen azt a magánszemély vagy javára más személy birtokba vette”.

Mindez azt jelenti, hogy a magánszemély a bevételt a felújítás befejezésének napján szerzi meg. Ezen időpontban a teljes bevételt megszerzettnek kell tekinteni, azaz az adókötelezettség is ekkor keletkezik.

A leírtak egyben azt is jelentik, hogy adózási szempontból nincs lehetőség a bevételt a bérbeadás éveire elosztva figyelembe venni.

A magánszemélyt a jövedelme után a tárgy negyedévet követően adóelőleg fizetési kötelezettség is terhel, a jövedelme után 15 százalék személyi jövedelemadót kell fizetnie.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink:


Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Parkolási bírság

Nagy Norbert

adószakértő

Kampány a dohányzásról leszoktatás miatt

Juhász Tibor

okleveles nemzetközi és ellenőrzési adószakértő

Kriptovaluta vállalkozói tevékenységben

Kiss Péter

adószakértő

TruTax Kft.

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2021 szeptember
H K Sze Cs P Sz V
30 31 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 1 2 3
hirdetÉs

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close