hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Lakáscélú támogatás részmunkaidőben: mit lehet, mit nem

  • adozona.hu

Adhat-e a munkáltató részmunkaidőben foglalkoztatott alkalmazottnak ugyanakkora összegű lakáscélú támogatást, mint amennyi a munkabére? – kérdezte olvasónk. Surányi Imréné adószakértő válaszolt.

„Egy négyórás részmunkaidőben foglalkoztatott alkalmazott nettó bére 40 000 forint. Adhat-e neki havonta 40 000 forint adómentes lakáscélú támogatást a munkáltatója? Ha igen, milyen feltételekkel, van-e előírás a béren kívüli juttatásoknál a részmunkaidőben foglalkoztatott munkavállalók esetében? Illetve mire kell figyelni a béren kívüli juttatások, cafetéria-rendszer kialakításánál az egyes munkavállalói csoportoknál; mindenkinek egyformán lehet csak biztosítani, vagy lehet-e ez az eszköze a motiválásnak, jutalmazásnak a dolgozók körében? – kérdezte olvasónk.

Ha a lakáscélú támogatás a szja-törvény, valamint a 15/2014. NGM-rendelet feltételeinek egyebekben megfelel, nincs akadálya, hogy a munkáltató részmunkaidőben foglalkoztatott munkavállalónak is adjon támogatást.

Ugyanakkor a szja-törvény 1. paragrafusának (10) bekezdése szerint:

„Ha a magánszemélyt egy adott bevétel az általa vagy más személy által végzett önálló vagy nem önálló tevékenység ellenértékeként illeti meg – törvény eltérő rendelkezésének hiányában – e bevétel adókötelezettségének megállapítására az adóalapba nem tartozó tételnek minősülő bevételre, a béren kívüli juttatásra, az egyes meghatározott juttatásra vonatkozó szabály nem alkalmazható.”

Szakértőnk véleménye szerint ebből az következik, hogy adómentes lakáscélú támogatás munkabér helyett vagy közvetlenül teljesítménykövetelményhez fűződő jutalomként nem adható. Azonban a lakáscélú támogatás adómentességének nem feltétele az, cafetériaelemként, munkavállalói csoportoknak azonosan, vagy mindenkinek egyformán adják. Vagyis nem zárható ki, hogy ezt a juttatást a munkavállalók egyikének vagy egy részének a céghez való kötődése eszközéül alkalmazza a munkáltató.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Külföldi ingatlan esetén tételes átalányadó

Lepsényi Mária

adószakértő

Munkaerőpiacra lépők szocho-kedvezménye

dr. Radics Zsuzsanna

tb-szakértő, jogász

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2023 március
H K Sze Cs P Sz V
27 28 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2
hirdetÉs