hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Külföldi munkavállaló magyarországi kiküldetésben

  • adozona.hu

Külföldi (német) cég szeretné kiküldeni egyik munkavállalóját egy évre, egy magyarországi munkáltatóhoz. Fizetést kintről kapna, ott lenne biztosított stb. Lehetséges ez? Van-e a fogadó cégnek bejelentési vagy egyéb kötelezettsége? – kérdezte olvasónk. Horváthné Szabó Beáta adószakértő válaszolt.

Természetesen lehetséges ez – szögezte le válasza elején szakértőnk. A munkavállalók szabad mozgását az Európai Unió működéséről szóló szerződés 45. cikkében rögzített uniós alapelv biztosítja, így nincs akadálya annak, hogy egy német munkáltató munkavállalóját a cégcsoporton belül kiküldetés keretében foglalkoztassa Magyarországon.

A munkaügyi ellenőrzésről szóló 1996. évi LXXV. törvény 8/D paragrafusa a szabad szolgáltatásnyújtás jogával rendelkező EGT munkáltató részére ír elő adatszolgáltatási kötelezettséget. A munkavállalók szolgáltatások nyújtása keretében történő kiküldetéséről szóló 96/71 EK irányelv is rendelkezik. Ha megvalósul a szolgáltatásnyújtás, és a kiküldött munkavállaló foglalkoztatása az irányelv 1. cikk (3) bekezdésének valamely pontjában kifejtetteknek megfelel – a kiküldetés időtartamának hosszától függetlenül – bejelentési kötelezettség keletkezik, melynek teljesítéséhez javasolt a www.ommf.gov.hu weboldalon a ”Kiküldetés (POSTING)”-ra vonatkozó részeket áttanulmányozni. A kiküldetés fenti felületen történő bejelentését nemcsak a külföldi munkáltató, hanem annak megbízottja is – így akár a szolgáltatást igénybe vevő magyar cég is –megteheti – magyarázta szakértőnk.

Kiküldetés esetén a német munkavállaló a német munkáltatóval áll jogviszonyban. Ilyen esetben a magánszemélynek kell az szja-kötelezettséget teljesíteni. Ennek eldöntésénél figyelembe kell venni a Németországgal fennálló kettős adózás elkerülésére vonatkozó egyezmény 14. cikkét. Figyelemmel arra, hogy a kiküldetés ideje egy év, a magyar szja-kötelezettség valószínűleg be fog következni, melynek eldöntéséhez azonban a kiküldetés körülményeit is körültekintően meg kell vizsgálni.

Társadalombiztosítási kötelezettség Magyarországon nem keletkezik, ha a német munkavállaló rendelkezik úgynevezett A1-es igazolással a kiküldetés idejére.

Előfordulhat, hogy a magyar társaság is köteles kifizetéseket teljesíteni a magánszemély javára a német céggel megkötött szerződés alapján. Ilyen esetben vizsgálni kell, hogy a juttatás adóköteles vagy az adómentes kategóriába tartozik-e. Amennyiben adóköteles, ezt a jövedelmet a 08-as adóbevallásban is fel kell tüntetni.

Szakértőnk hangsúlyozta: a külföldi személy fogadása során számos adózási kérdés felmerül, ezért érdemes adótanácsadóval is konzultálni, amikor ismertté válnak a kiküldetés körülményei, részletei.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink:


Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

TÖBB MINT TÖRVÉNYTÁR!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Közjegyzői iroda befektetése

Pölöskei Pálné

adószakértő

Osztalék utáni adót kiváltó adó

Pölöskei Pálné

adószakértő

Céltartalékképzés, telephelymegszűnés

Pölöskei Pálné

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2020 február
H K Sze Cs P Sz V
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 1
hirdetés

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close