Képzések, tanfolyamok dolgozónak, társasági tagnak. Amikor adómentes, és amikor nem

  • Lepsényi Mária adószakértő

Az őszi időszakban gyakran kezdődnek olyan iskolarendszeren kívüli hosszabb-rövidebb idejű képzések. Milyen esetekben kell adót fizetni a tanfolyamok, képzések után? Összefoglaltuk.

Az iskolarendszeren kívüli képzés fogalmát oktatással összefüggő jogszabály nem definiálja, de a személyi jövedelemadóról szóló törvény (szja-törvény) tartalmaz erre vonatkozóan is külön fogalmi meghatározást. Az értelmező rendelkezés szerint iskolarendszeren kívüli képzésnek az olyan képzést kell tekinteni, amelynek résztvevői nem állnak a képző intézménnyel tanulói vagy hallgatói jogviszonyban [szja-törvény 3. § 86. pont].

Abban az esetben, ha a képzés a tevékenység ellátásának hatókörében, annak feltételeként történik, akkor az szja-törvény 4. § (2a) bekezdése alapján a magánszemélynek olyan bevétele keletkezik, amelyet a jövedelemszámítás során nem kell figyelembe venni.

Ide sorolható a munkáltató által biztosított olyan iskolarendszeren kívüli képzés, betanítás költsége is, amely által megszerezhető ismeretanyag a munkavégzés, a tevékenység ellátása érdekében hasznosítható. Nem befolyásolja az adókötelezettség megítélését az a körülmény, hogy az ilyen képzésben elsajátított ismereteket a magánszemély más kifizetőnél végzett tevékenysége során, illetve az egyidejűleg vagy a jövőben folytatandó önálló tevékenységében is hasznosíthatja.

Így tehát nem keletkezik adóköteles bevétele a magánszemélynek, ha a munkáltatója vagy – munkaviszonytól eltérő jogviszony esetén – a kifizető elküldi egy olyan továbbképzésre, ahol a munkakörével, feladatával kapcsolatos legújabb ismereteket szerezheti meg, vagy beiskolázzák egy tanfolyamra, ahol például egy új programot vagy egy új gép kezelését sajátíthatja el.

Nem kell adókötelezettséggel számolni abban az esetben sem, ha a munkakör ellátásához szükséges ismeretek megszerzése érdekében a munkáltató egy nem iskolarendszerű OKJ-s tanfolyamon való részvétel lehetőségét biztosítja munkavállalójának.

OLVASSA TOVÁBB CIKKÜNKET, amelyből megtudja, milyen esetekben származik bevétele, egyéb bevétele vagy önálló tevékenységből származó bevétele a képzés részvevőjének, továbbá mik az előírások az egyéni vállalkozóra!

A folytatáshoz előfizetés szükséges.
A teljes cikket előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink olvashatják el! Emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink:


Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Társasház egyszeres

Kneitner Lea

okleveles nemzetközi és igazságügyi adószakértő

Tárgyi eszköz – bruttó érték meghatározása

Kneitner Lea

okleveles nemzetközi és igazságügyi adószakértő

Csehországi adókötelezettségek

Kneitner Lea

okleveles nemzetközi és igazságügyi adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2020 szeptember
H K Sze Cs P Sz V
31 1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 1 2 3 4
hirdetés

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close