hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Kánikula: mi számít adómentesen nyújtható védőitalnak?

  • Surányi Imréné okleveles közgazda

A munkáltatók számára kötelező előírás, hogy a munkavállalók egészségének megóvása érdekében szervezési intézkedéseket tegyenek, többek között védőital juttatással enyhítsék a nyári hőség káros hatásait. Mit mondanak a jogszabályok?

A személyi jövedelemadóról szóló 1995. évi CXVII. törvény (szja-törvény) 4. § kimondja, hogy nem keletkezik bevétel többek között a biztonságos és egészséget nem veszélyeztető munkavégzés feltételeinek a munkavédelemről szóló 1993. évi XCIII. törvény (Mvt.) előírásai szerint történő biztosítása miatt, még akkor sem, ha nem zárható ki az adott termék vagy szolgáltatás magáncélú hasznosítása, igénybevétele.

Az szja-törvény 1. számú mellékletének 8.8. alpontja külön is megerősíti a nem pénzben kapott juttatások közül a jogszabály által előírt védőeszközök adómentességét. Az Mvt. kötelezően előírja, hogy ha a munkahelyiségben műszakilag megoldhatatlan az elegendő mennyiségű és minőségű, egészséget nem károsító levegő vagy klíma biztosítása, a munkavállalók egészségének megóvása érdekében szervezési intézkedéseket kell tenni, egyéni védőeszközt alkalmazni, illetve védőitalt kell juttatni. A szabadtéri munkahelyen a munkavállalók időjárás elleni védelméről a munkavégzés jellegének és a munkakörülményeknek megfelelő műszaki megoldásokkal, munkaszervezéssel, egyéni védelemmel, melegedési lehetőséggel, védőitallal kell gondoskodni.

OLVASSA TOVÁBB CIKKÜNKET, amelyből megtudja, hogy milyen szabályokra kell még figyelni az adómentes védőital juttatása során!

A folytatáshoz előfizetés szükséges.
A teljes cikket előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink olvashatják el! Emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink:


Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Külföldi munkavállaló hazautazásának költségtérítése

Horváthné Szabó Beáta

adószakértő

Ajándékutalány

Horváthné Szabó Beáta

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2021 december
H K Sze Cs P Sz V
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2
hirdetÉs