hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Ingóeladás: bevétel, önálló tevékenységből származó vagy egyéb jövedelem

  • Lepsényi Mária adószakértő

Mi minősül ingónak, illetve ingóértékesítésnek a személyi jövedelemadóról szóló törvény szerint, hogyan alakul a bevétel, a megszerzésre fordított összeg, a jövedelemszerzés időpontja és mely ügyletek élveznek adómentességet? Írásunkból ezekre a kérdésekre is választ kaphat.

Az ingóságok értékesítése során a magánszemélynek a személyi jövedelemadóról szóló 1995. évi CXVII. törvény (Szja tv.) 58. §-a alapján kell megállapítania a jövedelmét, kivéve, ha ezt a bevételt egyéni vállalkozóként vagy mezőgazdasági őstermelőként szerzi meg.

Az Szja tv. 3. § 30. pontja értelmében ingó vagyontárgynak minősül az ingatlannak nem minősülő dolog, kivéve a fizetőeszköz, az értékpapír és a föld tulajdonosváltozása nélkül értékesített lábon álló (betakarítatlan) termés, termény (például lábon álló fa). Mivel nem minősül ingóértékesítésnek a földterület tulajdonosának változása nélkül értékesített lábon álló termés, termény, ebben az esetben az értékesítő magánszemélynek önálló tevékenységből származó jövedelme keletkezik.

Ha a magánszemély saját maga által készített termékeket, például ékszereket, más kézimunkát értékesít, akkor ez a tevékenysége a személyi jövedelemadó szempontjából – az áfában választott adózási módtól függetlenül – minden esetben önálló tevékenységnek minősül és természetesen az adókötelezettségét is az erre vonatkozó szabályok szerint kell teljesítenie. Az ilyen jellegű önálló tevékenység megkezdését is be kell jelenteni az adóhatóságnak.

Olvassa el a téma kapcsán az Adózóna "Alkalmi virágárusok, koszorúkészítők: kell-e adózniuk?" című írását is!

Nem minősül az ingóértékesítés bevételének az ingó vagyontárgy szerződéskötés időpontjában érvényes szokásos piaci értékét (árát) meghaladó része. Ez az összeg egyéb jövedelemnek tekintendő és az összevont jövedelem részét képezi. Az ingó vagyontárgy szokásos piaci értékét az Szja tv. 3. § 9. pontjában foglaltak szerint kell meghatározni. Ilyen eset, amikor a magánszemély személygépkocsit (ingó vagyontárgyat) apportként egy gazdasági társaságba 6 millió forint könyv szerinti értéken – tulajdonosváltozást eredményezően – visz be, ugyanakkor a jármű piaci értéke 4 millió forint, akkor 4 millió forint ingóértékesítésből származó bevétele és 2 millió forint az összevont adóalapba tartozó egyéb bevétele keletkezik.

Ingóértékesítésből származó jövedelemnek minősül az önálló tevékenységet folytató magánszemélyek (az egyéni vállalkozók és az őstermelők is ide tartoznak ebből a szempontból) által a nem kizárólag üzleti célt szolgáló vagyontárgyak (gép, jármű, berendezés, felszerelési tárgy) értékesítéséből származó jövedelem is, amelyek után az értékcsökkenési leírást átalányban számolták el. Amennyiben kizárólag üzleti célú tárgyi eszközt értékesít az önálló tevékenységet folytató magánszemély és annak beszerzési költségeit a tevékenységéből származó bevételével szemben nem átalányban számolta el, akkor az értékesítésből származó bevétel a tevékenység bevételének része.

Abban az esetben, ha az önálló tevékenység megszüntetését követően kerül sor az értékesítésre, akkor ingóértékesítésről van szó, de az önálló tevékenység során a költségek között elszámolt szerzési értékkel a bevétel már nem csökkenthető.

A jövedelmet úgy kell megállapítani, hogy az ingó vagyontárgy értékesítéséből származó bevételből le kell vonni a magánszemélyt terhelő megszerzésre fordított összeget, a megszerzéssel és eladással kapcsolatban igazolt költségeket és a vagyontárgyat érintő – az Szja tv. 3. § 32. pont a) pontja szerinti – értéknövelő beruházások költségét (kivéve azokat, amelyeket korábban költségként a magánszemély már elszámolt). A jövedelem megállapítása során a költségek csak a bevétel mértékéig számolhatók el.

OLVASSA TOVÁBB cikkünket, hogy megtudja a bevételre, a megszerzésre fordított összegre, az ajándékba kapott ingóságok speciális szerzési értékére, a jövedelemszerzés időpontjára és a jövedelem utáni adóra vonatkozó előírásokat, valamint, hogy mely ügyletek élveznek adómentességet!

A folytatáshoz előfizetés szükséges.
A teljes cikket előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink olvashatják el! Emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink:


Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

hirdetés
NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Vagyoni értékű jog használatának átengedése

Pölöskei Pálné

adószakértő

Kiva és a kapcsolt vállalkozások

Pölöskei Pálné

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2020 október
H K Sze Cs P Sz V
28 29 30 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31 1
hirdetés

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close