hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Így lehet rendelkezni idén az szja 1+1 százalékáról

  • adozona.hu

Az idén is lehetőség van arra, hogy rendelkezzenek a magánszemélyek az összevont adóalap után befizetett személyi jövedelemadójuk 1+1 százalékáról valamely regisztrált civil szervezet, illetve technikai számmal rendelkező egyház vagy a kiemelt költségvetési előirányzat (2019-ben is a Nemzeti Tehetség Program) javára.

Az 1+1 százalékos felajánlásáról – függetlenül attól, hogy a 2018-as személyi jövedelemadó-bevallását mikor és hogyan nyújtja be a magánszemély – a bevallással együtt vagy akár attól elkülönülten is lehet rendelkezni.

Ha a magánszemélynek van elektronikus tárhelye, nyilatkozatát a legegyszerűbb módon, elektronikus úton nyújthatja be az e-SZJA webes felületen az online kitöltő segítségével vagy az ÁNYK keretprogram segítségével a bevallással együtt, annak EGYSZA lapját kitöltve vagy attól elkülönítve a 18EGYSZA nyomtatvány kitöltésével.

Papír alapon postai úton vagy lezárt borítékban a NAV ügyfélszolgálatain személyesen, illetve meghatalmazott útján nyújthatja be:

– az szja-bevallással együtt, annak EGYSZA lapját kitöltve,

– az e-SZJA felületen megtalálható kitöltő program segítségével elkészített, majd kinyomtatott nyilatkozati lapon,

– a 18EGYSZA jelű nyomtatványon vagy annak adattartalmával egyező nyilatkozati lapon, továbbá

Ha vállalja a nyilatkozatok összegyűjtését, akkor 2019. május 10-éig a munkáltatónak is le lehet adni – lezárt borítékban – a felajánlást. (A borítékon a leragasztás helyén szerepelnie kell a felajánló aláírásának.)

Abban az esetben, ha a nyilatkozatokat eseti meghatalmazott kívánja benyújtani, a meghatalmazottnak a nyilatkozathoz csatolnia kell a magánszemély által adott, a nyilatkozat benyújtására jogosító meghatalmazását.

Fontos, hogy a 2019. május 20-ai határidő jogvesztő. Ez azt jelenti, hogy ha azt követően rendelkezik a magánszemély a befizetett személyi jövedelemadója 1+1 százalékáról, a rendelkezése érvénytelen, és a késedelmét igazolási kérelemmel sem mentheti ki.

Fontos tudni, hogy aki 2018-ban rendelkezett valamely egyház javára a szja 1 százalékáról, annak a nyilatkozatát 2019-ben is automatikusan figyelembe veszi a NAV, ha idén nem ajánlja fel egy másik egyház javára az adóját, vagy nem vonja vissza a tavalyi nyilatkozatát.

A civil kedvezményezettekre és a kiemelt költségvetési előirányzatra ugyanakkor továbbra is évente kell nyilatkozni, mivel ezeket a felajánlásokat csak egy alkalommal, a rendelkezés évében veheti figyelembe az adóhatóság.

A magánszemély az 1+1 százalékról rendelkező nyilatkozatán jelezheti azon döntését is, hogy a nevét és elérhetőségét a megjelölt civil kedvezményezettel közölje a NAV. Az adatkezelési hozzájárulás és az adatok feltüntetése a rendelkező nyilatkozaton önkéntes, nem feltétele az érvényes rendelkezésnek.

Az szja 1 százalékos felajánlására jogosult civil szervezetek listája ITT érhető el.

Az szja 1 százalékos felajánlására jogosult egyházak és a kiemelt előirányzat listája ITT érhető el.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink:


Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Vám alanya

Tüske Zsuzsanna

vámszakértő

Súlyadó forgalomból kivont tehergépjármű esetén

Surányi Imréné

okleveles közgazda

Külföldi ügyvezető – EGYKE

Kocsis Zoltán Zoltán

közgazdász

Dr. Szeiler & Partners Könyvelő és Adótanácsadó Iroda

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2020 szeptember
H K Sze Cs P Sz V
31 1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 1 2 3 4
hirdetés

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close