hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Kamatkedvezményből származó jövedelem megállapítása – példával

  • Lepsényi Mária adószakértő
1

Írásunk a kamatkedvezményből származó jövedelem kiszámításának szabályait mutatja be bel- és külföldről származó jövedelem esetén.

A személyi jövedelemadóról szóló 1995. évi CXVII. törvény (Szja tv.) rendelkezései értelmében kamatkedvezményből származó jövedelem akkor keletkezik, ha a magánszemély nem fizeti meg az Szja tv.-ben meghatározott kamatot.

 Az Szja tv.

• a jegybanki alapkamat 5 százalékponttal növelt összegét vagy

• a szokásos piaci kamatot jelöli ki.

A jegybanki alapkamat mértéke 2016. május 25. óta változatlanul 0,9 százalék. Ez azt jelenti, hogy – főszabály szerint – akkor nem keletkezik a magánszemélynek kamatkedvezményből származó jövedelme, ha a kifizető, munkáltató legalább 5,9 százalék kamatot számít fel a magánszemélynek nyújtott kölcsön után.

Ha a magánszemély kevesebb, mint 5,9 százalék kamatot fizet, mégsem keletkezik kamatkedvezményből származó jövedelem, amennyiben a kifizető bizonyítja, hogy az általa felszámított kamat nem kevesebb a szokásos piaci kamatnál, függetlenül attól, hogy a felszámított kamat nem éri el az 5,9 százalékot. Lényeges, hogy a bizonyítás a kifizető és nem a magánszemély kötelezettsége.

A szokásos piaci kamat meghatározása során a szokásos piaci értékre vonatkozó szabályokat kell irányadónak tekinteni az Szja tv. 3. § 9. pontja alapján.

OLVASSA TOVÁBB cikkünket, hogy megtudja a kamatkedvezményből származó jövedelemre és az adókötelezettség megállapítására vonatkozó egyéb előírásokat!

A teljes cikkhez előfizetőink, illetve 14 napos próba-előfizetőink férnek hozzá, ha e-mail-címük és jelszavuk megadásával belépnek az oldalra.

A 2019-es változásokról további cikkeinket itt olvashatja el!

A folytatáshoz előfizetés szükséges.
A teljes cikket előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink olvashatják el! Emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink:


Hozzászólások (1)
Ruszin Zsolt

A cikkből egyenesen következik, hogy meg kell fizetni a jelenleg 5,9%-os kamatot. A kamatfizetés tényét egyébként a felek nyilatkozata és a kamatösszeg nyilvántartásbavétele alapján UTÓLAGOSAN is elfogadja a NAV (a bírósági gyakorlat kötelezi rá).

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Pótbefizetés

Pölöskei Pálné

adószakértő

Közhasznú alapítványnak tartós adomány

Pölöskei Pálné

adószakértő

Beszámoló – kapcsolt vállalkozás

Erdős Gabriella

adószakértő

TaxMind Kft.

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2021 április
H K Sze Cs P Sz V
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 1 2
hirdetÉs

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close