hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Kamatkedvezményből származó jövedelem megállapítása – példával

  • Lepsényi Mária adószakértő
1

Írásunk a kamatkedvezményből származó jövedelem kiszámításának szabályait mutatja be bel- és külföldről származó jövedelem esetén.

A személyi jövedelemadóról szóló 1995. évi CXVII. törvény (Szja tv.) rendelkezései értelmében kamatkedvezményből származó jövedelem akkor keletkezik, ha a magánszemély nem fizeti meg az Szja tv.-ben meghatározott kamatot.

 Az Szja tv.

• a jegybanki alapkamat 5 százalékponttal növelt összegét vagy

• a szokásos piaci kamatot jelöli ki.

A jegybanki alapkamat mértéke 2016. május 25. óta változatlanul 0,9 százalék. Ez azt jelenti, hogy – főszabály szerint – akkor nem keletkezik a magánszemélynek kamatkedvezményből származó jövedelme, ha a kifizető, munkáltató legalább 5,9 százalék kamatot számít fel a magánszemélynek nyújtott kölcsön után.

Ha a magánszemély kevesebb, mint 5,9 százalék kamatot fizet, mégsem keletkezik kamatkedvezményből származó jövedelem, amennyiben a kifizető bizonyítja, hogy az általa felszámított kamat nem kevesebb a szokásos piaci kamatnál, függetlenül attól, hogy a felszámított kamat nem éri el az 5,9 százalékot. Lényeges, hogy a bizonyítás a kifizető és nem a magánszemély kötelezettsége.

A szokásos piaci kamat meghatározása során a szokásos piaci értékre vonatkozó szabályokat kell irányadónak tekinteni az Szja tv. 3. § 9. pontja alapján.

OLVASSA TOVÁBB cikkünket, hogy megtudja a kamatkedvezményből származó jövedelemre és az adókötelezettség megállapítására vonatkozó egyéb előírásokat!

A teljes cikkhez előfizetőink, illetve 14 napos próba-előfizetőink férnek hozzá, ha e-mail-címük és jelszavuk megadásával belépnek az oldalra.

A 2019-es változásokról további cikkeinket itt olvashatja el!

A folytatáshoz előfizetés szükséges.
A teljes cikket előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink olvashatják el! Emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink:


Hozzászólások (1)
Ruszin Zsolt

A cikkből egyenesen következik, hogy meg kell fizetni a jelenleg 5,9%-os kamatot. A kamatfizetés tényét egyébként a felek nyilatkozata és a kamatösszeg nyilvántartásbavétele alapján UTÓLAGOSAN is elfogadja a NAV (a bírósági gyakorlat kötelezi rá).

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Ledolgozott órák utáni kifizetés

dr. Hajdu-Dudás Mária

ügyvéd

Magyar cégben a munkabér kifizethető-e euróban?

dr. Hajdu-Dudás Mária

ügyvéd

Egyesületi tagdíj fizetésének átvállalása

Surányi Imréné

okleveles közgazda

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2021 január
H K Sze Cs P Sz V
28 29 30 31 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
hirdetÉs

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close