Határidő közeleg: mutatjuk, kinek, mikor kell, és mikor nem kell szja-előleget fizetnie

  • Horváthné Szabó Beáta adószakértő

Július 12-éig kell a magánszemélyeknek megfizetniük az szja-előleget; cikkünkben összefoglaltuk, kikre vonatkozik ez, és mire kell figyelni az előleg megállapítása során.

Magánszemély részére kifizetett jövedelmek után az szja-előleg megfizetésével összefüggő kötelezettségek többnyire nem a magánszemélyt terhelik. Ez abból következik, hogy az előleg levonása a jövedelmet kifizető (ideértve a munkáltatót is) feladatkörébe tartozik. A levont jövedelemadó-előleget a munkáltatónak az elszámolt hónapot követő hónap 12-éig, a kifizetőnek a kifizetés hónapját követő hónap 12-éig kell a 08-as bevallásban elektronikusan bevallania, és a levont előleget eddig az időpontig kell az adóhatóság részére megfizetni.

Negyedévente szja-előleg-fizetési kötelezettsége keletkezik mindazon természetes személynek, akinek nem kifizetőtől származik jövedelme, vagy a kifizető bármely ok miatt az szja-előleget nem vonta le.

OLVASSA TOVÁBB cikkünket, amelyben részletesen bemutatjuk, kinek, mikor kell szja-előleget fizetnie, és mikor nem terheli ez a kötelezettség a magánszemélyeket!

A folytatáshoz előfizetés szükséges.
A teljes cikket előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink olvashatják el! Emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
Az Adózóna moderálási alapelveit ITT találja.
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Külföldi rendezvény

Horváthné Szabó Beáta

adószakértő

Megbízási díjas költségtérítése

Horváthné Szabó Beáta

adószakértő

Távmunka az USA-ban

Horváthné Szabó Beáta

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 július
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4

Együttműködő partnereink