hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Ezt a költséget is kötelező lenne a munkáltatóknak megtéríteniük

  • adozona.hu

Elszámolhatja-e a tömegközlekedés költségeinek megtérítését a munkáltató, és milyen adózási szabályokkal kell tisztában lennie – kérdezte olvasónk. Sinka Júlia okleveles adószakértőnk válaszolt.

„Társaságunk szolgáltatásnyújtással foglalkozik. Sok esetben a megrendelő székhelyén kell megjelennie a munkavállalónknak napközben. Ilyenkor előfordul, hogy munkatársunk az utazáshoz a budapesti közösségi közlekedést veszi igénybe a székhelyünk és a megrendelő telephelye/székhelye között az utazásra. Elszámolhatjuk-e ebben az esetben a vonaljegyet, illetve terheli-e ezt a juttatást valamilyen adóteher? (Társaságunk és a megrendelő székhelye/telephelye is Budapesten belül van.)” – kérdezte olvasónk.

A munka törvénykönyve 51. paragrafusának (2) bekezdése előírja a munkáltatóknak, hogy a munkavállalónak a munkavégzéséhez kapcsolódóan, annak érdekében indokoltan felmerült költségeit meg kell téríteniük. Jelen esetben e kategóriába tartozik a vonaljegyek beszerzésének költsége is, mivel azok vásárlása szorosan összefügg a munkavállaló munkaköri kötelezettségeivel, feladataival.

Ebből következően az érintett dolgozó nem – akár nála, akár a cégnél adóköteles – juttatásban részesült, hanem a munkavégzésével kapcsolatban felmerült kiadásról van szó, amelyet a munkaadónak kötelessége megtérítenie részére. Ezért a jegyek ára a vállalkozás tevékenységével összefüggő, a társasági adóalappal szemben elismert költség (társaságiadó-törvény 3. számú melléklet B/3. pont). Adó- és járulékfizetés sem a munkavállalót, sem a társaságot nem terheli.

Célszerű azonban a költség felmerülésének szükségességét dokumentálni. Így például – a szolgáltatás jellegétől függően – a munkalap, a megrendelő stb., vagy azok másolata lehet a jegyek beszerzését igazoló számla melléklete. Praktikusan a vállalkozás vásárolja meg nagyobb mennyiségben a jegyeket (számlával), és azokat szigorú elszámolás alá vonva adja ki a dolgozóknak, akik aláírásukkal igazolják az átvételt. Természetesen egyéb megoldás –ha a munkavállaló vásárolja meg az aktuálisan szükséges jegyeket a társaság nevére szóló számlával – is megfelelő, a vállalkozás döntése alapján.

A kérdésben megadott adatok szerint a munkavállalók gyakran veszik igénybe a tömegközlekedést a munkájuk miatt (a kérdés szerinti esetben ugyan nem erről van szó, de tipikus példa erre az irodai kézbesítő). Így akár havi bérlet beszerzése is megfelel a fentiekben részletezetteknek azzal, hogy a magánszemélynek ekkor sem keletkezik adóköteles bevétele – függetlenül a bérlet esetleges magáncélú felhasználásától, annak lehetőségétől – a személyi jövedelemadóról (szja) szóló törvény 4. paragrafus (2a) bekezdésének a) pontjában részletezettek alapján. Indokolt az érintettek munkaköri leírásában részletesen kitérni azokra a feladatokra, körülményekre, amelyek alátámasztják, hogy a költség a munkáltató érdekkörében, a tevékenységével összefüggésben merült fel.

Az szja-törvény a fentebb tárgyaltaktól eltérő esetekben – azaz akkor, ha a vonaljegyek (helyi bérlet) használata nem a magánszemély munkaköri feladatainak ellátásához szükséges – béren kívüli, a munkaadónál adóköteles juttatásként vonja adó- és járulékfizetés alá a helyi bérlet juttatását, értékhatártól függetlenül (71. § (1) bekezdésének f) pontja).

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink:


Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Térítésmentesen kapott termék

Szarvas Imréné

könyvvizsgáló, adószakértő, könyvelő

Átalányadózás év közbeni kezdéssel

Lepsényi Mária

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2021 szeptember
H K Sze Cs P Sz V
30 31 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 1 2 3
hirdetÉs

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close