Évek között áthúzódó kifizetések az szja-ban

  • Surányi Imréné okleveles közgazda

Gyakran előfordul, hogy az év során, többnyire a decemberben végzett munkáért járó fizetség utalása (kifizetése) januárban történik, mely esetben kérdés, melyik évben szerzett jövedelemként kell azt figyelembe venni.

A személyi jövedelemadóról szóló 1995. évi CXVII. törvény (Szja tv.) a jövedelemszerzés időpontját a bevételszerzés időpontjaként értelmezi, és tételesen határozza meg a különböző formában megszerzett bevételek (pénz, dolog, értékpapír, váltó, csekk és más okirat, igénybe vett szolgáltatás, forgalomképes vagy egyébként értékkel bíró jog, elengedett kötelezettség és átvállalt tartozás, a magánszemély javára vagy érdekében teljesített kiadás stb.) esetében a bevétel megszerzésének időpontját.

Általános szabály, hogy a bevétel megszerzésének és így az adókötelezettség keletkezésének időpontja az a nap, amelytől kezdődően a magánszemély a bevétellel jogosult rendelkezni (pénzforgalmi elv) (Szja tv. 9. §). Így a pénzjárandóságok esetében a bevétel megszerzésének időpontja az a nap, amelyen azt a magánszemély vagy javára más személy birtokba vette (átvette), vagy amikor azt a magánszemély javára fizetési számlán jóváírták.

Ha a kifizető a járandóságot átutalással folyósítja vagy készpénzben juttatja, a bevételt az átutalás, illetve a kifizetés napjával kell megszerzettnek tekinteni, feltéve, hogy a magánszemély javára azt az adóbevallása benyújtásáig bankszámláján jóváírták, illetve azt a magánszemély (vagy javára más személy) az említett időpontig birtokba vette [Szja tv. 9. § (1) bekezdés a) pont].

OLVASSA TOVÁBB cikkünket, hogy megtudja a pénzforgalmi elvtől eltérő szabályokat!
A folytatáshoz előfizetés szükséges.
A teljes cikket előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink olvashatják el! Emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink:


Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Számvitel, adózás

Hunyadné Szűts Veronika

igazságügyi adó- és járulékszakértő

Üzletrész

Hunyadné Szűts Veronika

igazságügyi adó- és járulékszakértő

Katáról átalányadóra

Szipszer Tamás

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2021 január
H K Sze Cs P Sz V
28 29 30 31 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
hirdetÉs

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close