hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Elvált szülők: mikor lehet megosztani a családi adókedvezményt?

  • adozona.hu

Egy édesanya idén februárban elvált a férjétől, akivel három közös gyermekük van. A válás óta felváltva nevelik a gyermekeiket, a családi pótlékot viszont teljes mértékben az édesanya kapja. A gyermekek állandó lakcíme a volt férjével azonos. A családi adókedvezményt az édesanya veheti csak igénybe, teljes összegben, vagy a volt férje is élhet vele, megosztással? – kérdezte olvasónk. Surányi Imréné okleveles közgazda szakértőnk válaszolt.

Miután a szülők elváltak, és külön háztartásban élnek, a családi kedvezményt nem érvényesíthetik közösen, illetve megosztva. Mivel nem kérték a családi pótlék 50-50 százalékos megosztását, nem minősülnek gyermekeiket felváltva gondozó szülőknek. Ezért azt a szabály sem alkalmazhatják, amely szerint a családi kedvezményre külön-külön, 50-50 százalékban lennének jogosultak [szja-törvény 29/B § (1e) bekezdés].

Ebben a helyzetben – tekintve, hogy a családi pótlékot az édesanya veszi igénybe – a családi kedvezményre csak ő jogosult, feltéve, hogy a gyermekeket a saját háztartásában neveli. Ez utóbbi tényt a nyilatkozata alapján lehet figyelembe venni. Ennek igazolására – adóhatósági ellenőrzés esetén – megfelelhet, ha a gyermekek lakcímkártyáján az édesanya lakcíme is fel van tüntetve tartózkodási helyként, de az adóhatóság vizsgálhatja a valós körülményeket is – magyarázta szakértőnk.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
Az Adózóna moderálási alapelveit ITT találja.
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Rokkantsági ellátás újraszámítása

Winkler Róbert

nyugdíjszakértő

NTAK adatszolgáltatás számlázás esetén

Gyüre Ferenc

adótanácsadó

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 július
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4

Együttműködő partnereink