hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Eltérő értelmezések a fogyatékossági kedvezmény mértékéről

  • Surányi Imréné okleveles közgazda
4

A minimálbérhez kapcsolódó jogosultságok felülvizsgálatáról szóló 21/2021. kormányrendeletben előírtakról megoszlanak a vélemények. A februártól érvényes minimálbérre tekintettel kérdés, hogy melyik minimálbérrel kell számolni többek között a fogyatékosok személyi kedvezményének meghatározásához. Cikkünk a személyi kedvezmény megváltozott szabályait ismertetve – hivatalos álláspont hiányában – a kedvezmény összege tekintetében várakozásra inti az érintetteket.

A személyi kedvezmény szabályainak változása

A személyi jövedelemadóról szóló 1995. évi CXVII. törvény (Szja tv.) 2020. december 31-éig hatályos 40. §-a szerint a súlyosan fogyatékos magánszemély személyi kedvezmény címén az összevont adóalapja adóját csökkenthette jogosultsági hónaponként havonta az adóév első napján érvényes havi minimálbér 5 százalékának megfelelő összeggel. Ez a paragrafus 2021. január 1-jén hatályát vesztette, azonban

» a 2020. évről szóló adóbevallásban még alkalmazni kell, azaz havonta 8050 forint, éves szinten 96 600 forint vonható le az összevont adóalap adójából;

» a személyi kedvezményt a jogosult magánszemélyek az Szja tv. 29/E § rendelkezései szerint ezentúl adóalapcsökkentés formájában érvényesíthetik, ami végeredményben továbbra is azonos értékű adóval kevesebb fizetési kötelezettséget jelent.

Olvassa el az Adózóna 2021-es változásokkal kapcsolatos írásait, valamint a HVG Adó 2021 különszámát is!

Az új szabályok szerint:

„29/E § (1) A súlyosan fogyatékos magánszemély az összevont adóalapját (29. §) személyi kedvezménnyel csökkenti. A kedvezmény az első házasok kedvezményét és a családi kedvezményt megelőző sorrendben érvényesíthető.  

(2) Súlyosan fogyatékos magánszemélynek azt kell tekinteni, aki az összevont adóalap adóját csökkentő kedvezmény igénybevétele szempontjából súlyos fogyatékosságnak minősülő betegségekről szóló kormányrendeletben említett betegségben szenved, továbbá, aki rokkantsági járadékban vagy fogyatékossági támogatásban részesül.

(3) A kedvezmény jogosultsági hónaponként a minimálbér egyharmada száz forintra kerekítve.

(4) Jogosultsági hónapként azok a hónapok vehetők figyelembe, amelyekben a fogyatékos állapot az erről szóló igazolás, határozat alapján legalább egy napig fennáll.”

OLVASSA TOVÁBB cikkünket, hogy megismerje az adóalap-csökkentés összegének meghatározására vonatkozó előírásokat, valamint a kedvezmény érvényesítésére vonatkozó egyéb tudnivalókat!

A folytatáshoz előfizetés szükséges.
A teljes cikket előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink olvashatják el! Emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink:


Hozzászólások (4)
sunflow

https://kormany.hu/hirek/mar-januarban-magasabb-osszegu-szemelyi-adokedvezmeny-jar-az-adobol

Már 2021.01.hótól a 167.400 Ft-os minimálbér után számított személyi kedvezmény jár, havi 8370 Ft (55.800 Ft adóalap-kedvezmény.

adozona.hu

Kedves PerjésMT! Köszönjük szépen a hozzászólást, javítottuk ez elírást. Üdvözlettel: Adózóna

PerjésMT

Lesz itt némi számszaki tévedés. A cikkben azt írták: "a 2020. évről szóló adóbevallásban még alkalmazni kell, azaz havonta 8075 forint, éves szinten 96 900 forint vonható le az összevont adóalap adójából". Szerintem (lehet, hogy én tévedek, de) 2020.01.01.-én a minimálbér 161 000 Ft. volt, ennek 5 %-a 8 050 Ft., így éves szinten 96 600 forint vonható le az összevont adóalap adójából.

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Pótbefizetés

Pölöskei Pálné

adószakértő

Közhasznú alapítványnak tartós adomány

Pölöskei Pálné

adószakértő

Beszámoló – kapcsolt vállalkozás

Erdős Gabriella

adószakértő

TaxMind Kft.

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2021 április
H K Sze Cs P Sz V
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 1 2
hirdetÉs

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close