hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Elhunyt magánszemély végleges adója, adómentes támogatások

  • Lepsényi Mária adószakértő
1

Magánszemély halála esetén felmerül a kérdés, adókötelezettséget is örökölnek-e a hozzátartozók. Cikkünkben részletezzük az elhunyt adózására, valamint a halála után a hozzátartozóknak juttatott támogatásokra vonatkozó szabályokat.

Az adóhatóság állapítja meg az elhunyt magánszemély végleges adóját. Ilyen esetben a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV)  soron kívül állapítja meg az elhunyt végleges adóját hivatali eljárás keretében, vagy a túlélő házastárs, illetve örökös is kezdeményezésére. Az adózással összefüggő kötelezettségek mindig az adózót terhelik, ezért az elhunyt helyett nem adhat be a hozzátartozója adóbevallást.

Az általános tudnivalókról OLVASSA EL korábbi cikkünket:
Elhunytak adója: az örökös és az adóhatóság feladatai

A személyi jövedelemadóról (szja) szóló törvény 9. paragrafusának (6) bekezdése szerint a magánszemély halálát követően juttatott olyan bevétellel összefüggésben, amely a magánszemélyt az életében még megillette (ilyennek minősül különösen a munkabér), az adókötelezettséget – ideértve a kifizető, a munkáltató adókötelezettségét is – úgy kell teljesíteni, mintha a juttatást a magánszemély a halálának időpontjában szerezte volna meg. Ez azt jelenti, hogy e jövedelem utáni adót az elhunyt terhére állapítja meg az adóhatóság, így az elmaradt jövedelem (például munkabér) kifizetésekor további adókötelezettséggel nem kell számolni.

OLVASSA TOVÁBB cikkünket, amelyben részletezzük a különféle adómentesen nyújtható támogatásokra vonatkozó szabályokat.

A teljes cikkhez előfizetőink és az oldalunkon próbaregisztrálók (korlátozott ideig) férnek hozzá, ha email-címük és jelszavuk megadásával belépnek az oldalra.

A folytatáshoz előfizetés szükséges.
A teljes cikket előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink olvashatják el! Emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink:


Hozzászólások (1)
moderator

A cikkből nem derült ki az, amire az alcím utalt, miszerint az örökösök öröklik-e az adótartozást.

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Rehabilitációs hozzájárulás

Széles Imre

tb-szakértő

Osztalék

Széles Imre

tb-szakértő

Járulékalap külföldi kiküldetés esetén

Horváthné Szabó Beáta

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2020 július
H K Sze Cs P Sz V
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2
hirdetés

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close