hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Élettársak által kiadott lakás – így adózik a jövedelem

  • adozona.hu

Hogyan adózik a jövedelem, ha az ingatlant élettársak adják ki, ahol az egyikük kiállítja a számlát, a közüzemi számlák viszont a másik nevére szólnak? – kérdezte olvasónk. Lepsényi Mária adószakértő válaszolt.

A kérdés konkrétan így szólt: "Egy lakásnak két tulajdonosa van, amit az egyik tulajdonos neve alatt bérbe adnak, ő állítja ki a számlát. A lakás közüzemi számlái a másik tulajdonos nevére szólnak. A tulajdonostársak nem házastársak, hanem élettársak. Ilyen esetben hogyan történik a bevétel utáni adózás?"

SZAKÉRTŐNK VÁLASZA:

Az Szja tv. jelenleg hatályos 4. § (6) bekezdése szerint, ha e törvény másként nem rendelkezik, közös tulajdon esetén a tulajdonosok eltérő rendelkezése vagy tulajdonjogi korlátozások hiányában az ingó vagyontárgy, az ingatlan átruházásából, bérbeadásából, a vagyoni értékű jog visszterhes alapításából, végleges átengedéséből, megszüntetéséből, ilyen jogról való végleges lemondásból, az értékpapír elidegenítéséből származó jövedelem után a magánszemélyt a tulajdoni hányada arányában terheli adókötelezettség.

Az  Szja tv. 2018. január elsejétől  hatályos 4. § (6) bekezdése szerint, ha e törvény másként nem rendelkezik, közös tulajdon esetén  a tulajdonosok eltérő rendelkezése vagy tulajdonjogi korlátozások hiányában az ingó vagyontárgy, az ingatlan átruházásából, bérbeadásából, a vagyoni értékű jog visszterhes alapításából, végleges átengedéséből, megszüntetéséből, ilyen jogról való végleges lemondásból, az értékpapír elidegenítéséből származó jövedelem után a magánszemélyt a tulajdoni hányada arányában terheli adókötelezettség, azzal, hogy a tulajdonostársak közössége esetén az említett tevékenységekből származó bevétellel szemben e törvény szerint elismert költség bármelyik tulajdonos nevére szóló bizonylat alapján elszámolható.

Az Szja tv. 3. számú mellékletének 2017. június 20-ától hatályos felvezető szövege szerint „Közös tulajdonban álló ingatlan, ingó vagyontárgy bérbeadása esetén a költségek igazolására bármely tulajdonostárs nevére kiállított bizonylat figyelembe vehető.”

Álláspontom szerint a tulajdonostársak eltérően rendelkezhetnek, azaz dönthetnek a bevétel és költségek megosztásáról is, de ez nem kötelező. Az élettárs nevére érkező közüzemi számlákra tekintettel kifizetett összeget a másik tulajdonostárs is figyelembe veheti a jövedelemszámítás során.

Megosztás esetén külön-külön kell eleget tenni adófizetési kötelezettségüknek.

Amennyiben az 1 főre jutó jövedelem az 1 millió forintot meghaladja, akkor az szja mellett szóba jöhet az ehofizetési kötelezettség is a 450 ezer forintos korlátra tekintettel.
Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink:


Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Súlyos fogyatékosság miatti adókedvezmény

Surányi Imréné

okleveles közgazda

Készenlét pótlékai

dr. Hajdu-Dudás Mária

ügyvéd

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2021 május
H K Sze Cs P Sz V
26 27 28 29 30 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6
hirdetÉs

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close