hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Életbiztosítás és adóoptimalizálás: záruló kiskapu

  • adozona.hu

A polgári törvénykönyv új tervezete megváltoztatja az életbiztosításokkal kapcsolatos fogalmakat. Így megnyílik a lehetőség, hogy az szja-törvény változtatásával megszűnjön a whole life konstrukciók adóoptimalizálási szerepe.

Megszüntetheti az életbiztosításokon keresztüli adóoptimalizációs lehetőségeket, hogy − a nemzetközi gyakorlattal összhangban − a polgári törvénykönyv (Ptk.) tervezete új fogalmakat vezet be az életbiztosítások kapcsán - írja a Napi Gazdaság. A dokumentum egyértelműen megkülönbözteti az életbiztosításokat a lejárati szolgáltatási és visszavásárlási érték megléte alapján, és csak az utóbbiakat nem tartalmazó konstrukciókat tekinti kockázatinak.

A halál esetére szóló életbiztosításhoz az szja-törvény kedvezményes adózást rendel: ha egy cég dolgozóira ilyen biztosítást köt, akkor annak díja adó- és járulékmentes. Azzal azonban, hogy ez a whole life szerződésekre is érvényes az a furcsa helyzet áll elő, hogy a kedvezmény olyan biztosításra is igénybe vehető, amely a későbbiekben megszüntethető, illetve amelyben a szerződő helyébe lépő biztosított (dolgozó) jogosulttá válhat a visszavásárlási összegre. Utóbbi kifizetéshez természetesen kapcsolódik adókötelezettség (szja és egészségügyi hozzájárulás), de ez a terhelés kisebb mértékű, mint a bérjövedelemé, amelyhez egyéni járulékfizetési kötelezettség társul.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink


Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST / VIDEÓ

Kérdések és válaszok

Közüzemi költségek továbbszámlázása bérlőnek

dr. Bartha László

adójogi szakjogász

Bankkártyás fizetés

Kiss Péter

adószakértő

TruTax Kft.

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2022 július
H K Sze Cs P Sz V
27 28 29 30 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
hirdetÉs