hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Vállalkozói tevékenység szüneteltetése: különös szabályok

  • Lepsényi Mária adószakértő

Az év vége közeledtével a tevékenységüket szüneteltető egyéni vállalkozóknak arra is kell figyelniük, hogy mikor jár le a tevékenység szüneteltetésére nyitva álló határidő.

2017. január 1-jétől az egyéni vállalkozói tevékenység szüneteltetése legalább egy hónap és legfeljebb két év lehet. Ez a szabály azokra vonatkozik, akik 2016. december 31-ét követően kezdték el szüneteltetni a tevékenységüket.

Aki a tevékenységét 2017. január elsejét megelőzően kezdte el szüneteltetni, arra még a régi ötéves szabály vonatkozik [2009. évi CXV. törvény 18. §(1) bekezdés].

Aki a tevékenységét 2014. január elsejétől folyamatosan szüneteltette és a tevékenységét nem kezdi el folytatni 2019. január elsejét megelőzően, annak az egyéni vállalkozói jogállása 2018. december 31-én megszűnik, így a bevallását az egyéni vállalkozói tevékenységüket megszüntetőkre vonatkozó szabályok szerint kell majd beadnia. Ugyanez a szabály fog vonatkozni arra is, aki 2017. január elsejétől szünetelteti a tevékenységét és azt nem kezdi el folytatni 2019. január elsejét megelőzően.

OLVASSA TOVÁBB cikkünket, hogy megtudja a szüneteltetésre vonatkozó főbb rendelkezéseket a vállalkozói személyi jövedelemadó szabályai szerint, valamint az átalányadózók esetében!

A teljes cikkhez előfizetőink, illetve 14 napos próba-előfizetőink férnek hozzá, ha e-mail-címük és jelszavuk megadásával belépnek az oldalra.

Cikkünk második részében az egyéni vállalkozói jogállás eva, valamint kata hatálya alatti szüneteltetésére vonatkozó főbb rendelkezéseket, valamint a közös szabályokat ismertetjük.

A folytatáshoz előfizetés szükséges.
A teljes cikket előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink olvashatják el! Emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink:


Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Bérként adózó juttatások

Surányi Imréné

okleveles közgazda

Osztalék adózása

Surányi Imréné

okleveles közgazda

Végkielégítés feltételekkel

dr. Hajdu-Dudás Mária

ügyvéd

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2020 június
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5
hirdetés

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close