hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Vállalkozói tevékenység szüneteltetése: különös szabályok

  • Lepsényi Mária adószakértő

Az év vége közeledtével a tevékenységüket szüneteltető egyéni vállalkozóknak arra is kell figyelniük, hogy mikor jár le a tevékenység szüneteltetésére nyitva álló határidő.

2017. január 1-jétől az egyéni vállalkozói tevékenység szüneteltetése legalább egy hónap és legfeljebb két év lehet. Ez a szabály azokra vonatkozik, akik 2016. december 31-ét követően kezdték el szüneteltetni a tevékenységüket.

Aki a tevékenységét 2017. január elsejét megelőzően kezdte el szüneteltetni, arra még a régi ötéves szabály vonatkozik [2009. évi CXV. törvény 18. §(1) bekezdés].

Aki a tevékenységét 2014. január elsejétől folyamatosan szüneteltette és a tevékenységét nem kezdi el folytatni 2019. január elsejét megelőzően, annak az egyéni vállalkozói jogállása 2018. december 31-én megszűnik, így a bevallását az egyéni vállalkozói tevékenységüket megszüntetőkre vonatkozó szabályok szerint kell majd beadnia. Ugyanez a szabály fog vonatkozni arra is, aki 2017. január elsejétől szünetelteti a tevékenységét és azt nem kezdi el folytatni 2019. január elsejét megelőzően.

OLVASSA TOVÁBB cikkünket, hogy megtudja a szüneteltetésre vonatkozó főbb rendelkezéseket a vállalkozói személyi jövedelemadó szabályai szerint, valamint az átalányadózók esetében!

A teljes cikkhez előfizetőink, illetve 14 napos próba-előfizetőink férnek hozzá, ha e-mail-címük és jelszavuk megadásával belépnek az oldalra.

Cikkünk második részében az egyéni vállalkozói jogállás eva, valamint kata hatálya alatti szüneteltetésére vonatkozó főbb rendelkezéseket, valamint a közös szabályokat ismertetjük.

A folytatáshoz előfizetés szükséges.
A teljes cikket előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink olvashatják el! Emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink:


Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Tag járulékfizetése

dr. Radics Zsuzsanna

tb-szakértő, jogász

Ez engem is érdekel Ez engem is érdekel

Kiegészítő társas vállalkozói kivét

dr. Radics Zsuzsanna

tb-szakértő, jogász

Ez engem is érdekel Ez engem is érdekel

Nyugdíjas osztaléka utáni szocho

dr. Radics Zsuzsanna

tb-szakértő, jogász

Ez engem is érdekel Ez engem is érdekel

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2021 január
H K Sze Cs P Sz V
28 29 30 31 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
hirdetÉs

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close