Egyéni vállalkozás és a borravaló: bevétel-e, számít-e az áfaarányosításkor?

  • adozona.hu

Bevételnek számít-e a borravaló átalányadózó, illetve a vállalkozói szja szabályai szerint adózó egyéni vállalkozó esetén? Figyelembe kell-e venni a borravalót az arányszám-megállapításkor, ha az egyéni vállalkozó áfaarányosítást alkalmaz? – kérdezte olvasónk. Szipszer Tamás adószakértő válaszolt.

Átalányadózók és vállalkozói személyi jövedelemadózók esetében is igaz, hogy bevételnek számít a vállalkozói tevékenységgel összefüggésben szerzett vagyoni érték. Tehát az szja-törvény 10. számú mellékletének bevezető mondata értelmében a tevékenység keretében azzal összefüggésben szerzett vagyoni értéket számba kell venni.

Ha tehát a borravaló megszerzése kifejezetten vállalkozási tevékenység eredményeként illeti meg a vállalkozót, akkor az vállalkozási bevételnek számít. Valóban igaz: a borravaló nem számít bele az áfa alapjába, ugyanis az nem minősül valamely szolgáltatásnyújtás jogilag kikényszeríthető ellenértékének.

Az arányosítás során a borravalót még akkor sem kellene figyelembe venni, ha az arányosítás során az áfatörvény 5. számú melléklete szerint járna el a vállalkozás, azaz bevételarányos áfamegosztást alkalmazna. A borravaló ugyanis – szakértőnk véleménye szerint – nem minősül támogatásnak sem, igaz, az áfatörvény nem definiálja a támogatás fogalmát. Ugyanakkor a jogalkotó szándéka nem lehetett az, hogy a vállalkozó olyan vagyoni értéket is bevonjon az arányosításba, melyre ő maga nem tartott igényt.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Kedvezményezett átalakulás

Erdős Gabriella

adószakértő

TaxMind Kft.

Kkv-besorolás

Erdős Gabriella

adószakértő

TaxMind Kft.

Céltartalék követelésre

Greff Magdolna

okleveles adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2023 március
H K Sze Cs P Sz V
27 28 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2
hirdetÉs