hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Diákmunkások megbízással: így kell adót, járulékot fizetni

  • Lepsényi Mária adószakértő

A nyári szezonban a diákok foglalkoztatásának gyakori formája a megbízási jogviszony. Cikkünkben részletezzük az erre a foglalkoztatási formára vonatkozó szabályokat.

A megbízási jogviszony alanyai meghatározott feladat ellátására megbízási szerződést kötnek egymással. A megbízási szerződésre irányadó rendelkezéseket 2014. március 15-étől a Polgári törvénykönyvről szóló 2013. évi V. törvény (továbbiakban: új Ptk.) Hatodik könyvének 272-280. paragrafusai tartalmazzák.

A foglalkoztató bejelentési kötelezettsége abban az esetben áll fenn, ha a tanuló biztosítási jogviszonya létrejön. Ha az adott hónapon belül több eseti megbízást teljesít a diák, és a biztosítási kötelezettsége az összeszámított járulékalap figyelembe vételével csak utólag állapítható meg, akkor a bejelentést legkésőbb a biztosítási kötelezettség megállapítását követő napon kell teljesíteni.

Amennyiben a tanuló a megbízási jogviszonya alapján biztosítottá válik, akkor a társadalombiztosítás valamennyi ellátására jogosultságot szerezhet.

OLVASSA TOVÁBB cikkünket, amelyben példán keresztül is bemutatjuk, milyen adó- és járulékterhekkel kell számolni megbízási jogviszony esetén.

A teljes cikkhez előfizetőink és az oldalunkon próbaregisztrálók (korlátozott ideig) férnek hozzá, ha email-címük és jelszavuk megadásával belépnek az oldalra.

A folytatáshoz előfizetés szükséges.
A teljes cikket előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink olvashatják el! Emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Cégnév változása

dr. Magyar Attila

ügyvéd

Magyar-Hajós-Dobos Ügyvédi Iroda

Nem közhasznú egyesület támogatásának igazolása

Pölöskei Pálné

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2023 december
H K Sze Cs P Sz V
27 28 29 30 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31